Ben Mitkus går till hård attack mot Splay som säger att han sysslar med "smutskastning".
1 av 2
Ben Mitkus går till hård attack mot Splay som säger att han sysslar med "smutskastning". - Foto: Youtube/Instagram (Montage)
Splay ät ett stort nätverk för youtubers där bland annat De Vet Du har signats till
2 av 2
Splay ät ett stort nätverk för youtubers där bland annat De Vet Du har signats till - Foto: TT

Jockiboi stöttar Ben Mitkus efter nya anklagelser: "Lurade mig på pengar"

Ben Mitkus går till attack mot Youtube-nätverket Splay i en ny video. Han fick stöd av bland annat Jockiboi. Men företaget menar att det finns många fel i anklagelserna.


Nyligen har bråket rörande Youtube-nätverket Splay trappats upp igen. Vid tidigare tillfällen har nätverket anklagats för att inte betala ut rimliga belopp till youtubers och för att mindre talanger inte får tillräckligt med stöd.

I en video som publicerades på Youtube i lördags anklagar youtubern Ben Mitkus nätverket Splay för att just "lura mindre youtubers" och blåsa dessa på pengar.

Svenska Youtubers

Splay menar dock att hans räkneexempel i videon inte går ihop. Dels för att det finns fler faktorer än de som Ben nämner i sin video – och att Splay är skyldiga att själva dra av skatten och sociala avgifter. Till skillnad mot youtubers som inte är signade som måste tänka på att betala skatt själva.

Ben Mitkus var med i Splays nätverk mellan juni 2015 och januari 2016.

– Bens video och hans räkneexempel innehåller faktafel. Vi är fullt transparenta med våra partners kring hur intäkterna fördelas och är man inte nöjd med oss så kan man säga upp avtalet med 3 månaders uppsägningstid. Om Ben upplever att han fått fel summa utbetalt får han gärna kontakta oss, säger Sandra Stridh, talangchef på Splay, till Nyheter24.

Faktafelen som Splay pekar på är bland annat att det spelar in, utöver deras två annonsformat, hur ofta reklam spelas på din kanal eller om det är högsäsong, som runt jul, då det finns fler annonser.

Youtube tar också en del av kakan och då spelar det ingen roll om du som youtuber är med i ett nätverk eller inte. Ben Mitkus menar dock i sin video att Splay betalar ut alldeles för lite annonspengar.

– De menade då att det berodde på att de inte hade fixat några "premium ads" ännu, säger Ben i sin video.

När Ben märkte att han fick mindre pengar än innan han anslöt sig till nätverket ville han avsluta kontraktet. Men det gick inte. Han säger att Splay tvingade honom att vara kvar eftersom kontraktet gällde i ett år. Ben gjorde allt för att komma ur kontraktet och uttalade sig bland annat extremt opassande om kvinnor.

– Jag kände mig extremt obekväm där. Jag ville inte vara med och jag var som fast i ett fängelse, säger han i videon.

Ben Mitkus blev senare signad till ett annat nätverk, United Screens, som han nu inte längre är signad till. Han säger i sin nya video att allt berodde på att Splay gått bakom hans rygg för att få honom kickad.

Youtube

Splay menar däremot att det kommit fram att Ben på flera punkter brutit mot deras riktlinjer och att de har "nolltolerans mot näthat". Att de skulle ha kontaktat United Screens vill de inte kännas vid.

– Vilka riktlinjer andra nätverk har känner vi inte till och vi skulle därför aldrig kontakta dem gällande vilka talanger vi tycker att de ska jobba med, säger Sandra Stridh och fortsätter:

– Det är dock viktigt att skilja på kritik och smutskastning, vilket vi på Splay aldrig kommer att tolerera.

Under Bens video kommenterade Joakim "Jockiboi" Lundell att han och Jonna blivit blåsta på 160 000 kronor av Splay innan de avslutade kontraktet. Han skriver att Splay "nästan förstörde vårt bröllop". Den kommentaren har sedan dess raderats.

Bloggen Svenska Youtubers hann screenshotta kommentaren innan den togs bort. För Nyheter24 bekräftar både Ben och Jockiboi att kommentaren skrevs.

– Jag tog bort kommentaren eftersom de faktiskt betalade sen, skriver Jockiboi till Nyheter24.

Instagram. Jockiboi och Jonna har varit knutna till Splay.

Ben känner sig inte riktigt nöjd med Splays svar.

– Mitt innehåll på Youtube inkluderade aldrig hat. Jag ville lämna dem på grund av att ett tiotal youtubers frös ut mig hårt, Splay sket i mig efter att jag skrivit på kontraktet samt lurade mig på pengar, säger Ben till Nyheter24.

Han säger också fortfarande att Splay hade ett möte med United Screens och tog upp gamla händelse.

– Jag betedde mig bara som skit för att få komma loss. Nu finns det massvis av youtubers som blivit lurade av Splay. De gör nog allt för att rädda sitt skinn och lyckas de inte så kommer mamma MTG att kliva in också, säger han och fortsätter:

– Jag vill bara vägleda mindre youtubers att inte göra misstag som att skriva på med Splay då folk sett upp till dem. Jag vill bara ha rättvisa och att folk ska sluta utnyttja oss youtubers som om vi vore idioter.

Splay är ett stort nätverk som samlar större youtubers. Några som är signade där är bland annat IJustWantToBeCool, Clara Henry och nyligen signades De Vet Du till nätverket. De arrangerar även galan Guldtuben där youtubers kan vinna priser.

Förra året skrev youtubern Alexander Petrovic ett längre inlägg där han förklarade att han tappat sugen på att göra videos och att det berodde på den dåliga relationen med Splay.

Ben Mitkus står nu utan ett nätverk på Youtube och trivs bra med det. Han har i nuläget 315 775 prenumeranter.

Vill du veta hur mycket pengar Ben Mitkus tjänar? Kolla här. Eller kanske hur mycket pengar Jockibois assistent tjänar?

Läs också om hur Ben prankade sina följare med en omtalad knarkvideo – eller om när Jockiboi tvingades avbryta sin semester.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett Bens video?
Tack för din röst!