Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

1993 kvinnor avslöjar sexuella trakasserier i musikbranschen

Zara Larsson och Robyn är två av dom som skrivit under uppropet #närmusikentystnar
1 av 1

Zara Larsson och Robyn har skrivit på uppropet i Dagens Nyheter.

Nöje | 17/11/2017 13:19

1993 kvinnor – däribland Zara Larsson och Robyn – har skrivit under uppropet #närmusikentystnar, som är musikbranschens svar på #metoo.

I kölvattnet av #metoo har tusentals kvinnor trätt fram och vittnat om våldtäkter, sexuella övergrepp, misshandel och hot. 

För knappt en vecka gick 456 skådespelare – däribland Lena Endre, Mia Skäringer och Molly Nutley – ut i Svenska Dagbladet med ett upprop mot de övergrepp och förövare som ostört fått härja i kulturbranschen.

Nu går 1993 kvinnor ut i Dagens Nyheter för att anonymt berätta om de fruktansvärda övergrepp de har drabbats av. Uppropet från musikbranschen använder sig av hashtaggen #närmusikentystnar, och flera av Sveriges största artister har skrivit på protestlistan.

Bland stjärnorna som har skrivit under hittar vi bland annat Zara Larsson, Carola Häggqvist, Robyn, Lisa Nilsson, Eva Dahlgren, Little Jinder och Silvana Imam.

Silvana Imam har skrivit på uppropet. Bildkälla: Anders Wiklund/TT Bild

Dagens Nyheter har samlat flera av de anonyma vittnesmålen – och det är otroligt obehaglig läsning.

En person skriver att ett skivbolag hade skrivit kontrakt med en barngrupp som bestod av 9-12 åringar. Under ett möte med fyra manliga chefer på bolagets kontor så spelar en man upp en kommande video med barnen.

 Sedan fäller han en kommentar som lämnar en vidrig eftersmak:

"Han säger plötsligt ”de har inte hår på fittan ännu, de har ’fina rakade’ fittor…”

Little Jinder har även hon skrivit på. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT Bild

En annan kvinna inom musikbranschen vittnar om hur hon förlorade många vänner efter att hon berättade att hon hade blivit våldtagen av en "duktig manlig musiker".

En tredje kvinna berättar att hon som 17-åring praktiserade på ett skivbolag. Hon berättar att han tryckte upp henne mot väggen och kysste henne. Vid ett annat tillfälle tryckte han ner henne i en soffa.

"Jag hamnade på alla fyra och han drog av mig mina byxor och hade analsex med mig (hur länge vet jag inte för jag svimmade) och vaknade sedan upp av att det ringde på ringklockan på hans dörr".


Carola har även hon skrivit under. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild.

Uppropet i Dagens Nyheter avslutas med ett krav mot sexuellt utnyttjande och våld.

"Vi kommer att fortsätta lyssna på varandra och stötta varandra. Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma – hos förövaren och dem som skyddar honom. Vi vet vilka ni är."

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.