Fredag 7 Maj
Stockholm

Jennifer Wegerup pekar ut Aftonbladet-kollegan

Jennifer Wegerup pekar ut en tidigare kollega på Aftonbladet.
Jennifer Wegerup pekar ut en tidigare Aftonbladet-kollega. Foto: Twitter, Pontus Lundahl/TT Bild

Journalisten Jennifer Wegerup avslöjar nu de sexuella trakasserierna som hon utsattes för på Aftonbladet och Expressen.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är i branschtidningen Resumé som sportjournalisten Jennifer Wegerup, 45, berättar om hur hon genom sin långa karriär har utsatts för sexuella trakasserier

Jennifer slutade på Aftonbladet i januari tidigare i år. Då hade hon varit på tidningen i 14 år – och nu avslöjar hon efter "två års lojalt tigande" som hon själv skriver, vad som fick henne att lämna sin arbetsplats.

Jennifer Wegerup berättar nu om de sexuella trakasserier hon utsatts för. Bildkälla: Twitter.

Det var efter att en kollega på Aftonbladet sjöng "Vi har knullat Jennifer Wegerup" i ett klipp som spreds på Youtube som Jennifer kände att det hade gått för långt. 

När Jennifers dotter, då nio år gammal, hade fått klippet visat för sig i skolan så kom hon hem gråtande. Där och då bestämde sig Jennifer för att lämna Aftonbladet, och i texten riktar hon kritik mot främst Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

Vid ett annat tillfälle tog en annan kollega, en manlig chef på Aftonbladet, på Jennifers bröst och sa "pip".

Jennifer berättar även om när hon bevakade OS i Aten 2004. Där bankade en journalistkollega på hennes hotelldörr. Jennifer öppnade dörren eftersom hon inte ville att de andra hotellgästerna skulle vakna.

Mannen försökte kyssa henne, tryckte upp henne mot väggen och tog henne på brösten. Inte förräns Jennifer hotar honom med att ringa hans chef så slutade han. 

Hon blev även kränkt av en känd profil från SVT. Under en julfest för journalister på Riche så bar Jennifer en ny klänning med pälskanter.

"Jag är glad i min nya julfestklänning med pälskant runt hals och armar. Han berömmer klänningen. Så lutar han sig fram och viskar lent i mitt öra: 'Jag skulle älska att ta dig mellan brösten och spruta i pälsen'. Sen går han därifrån, leende", skriver Jennifer i Resumé.

Jennifer Wegerup berättar om hur hon trakasserades av en känd SVT-profil. Bildkälla: Jessica Gow/TT

Jennifer har tidigare jobbat på Expressen, och där trakasserades hon en av manlig chef på tidningen. På julafton 2001 fick hon ett sms från mannen som löd "Runkar och fantiserar om dig". Jennifer svarade inte och fick då ett nytt sms med texten "23 cm".

"Han riskerar avsked om jag anmäler. Men jag ser honom framför mig, ensam med sin vodka på julafton. Jag låter honom gå fri och vet än i dag inte om jag gjorde rätt. Sms:en finns kvar i min gamla Nokiatelefon", skriver hon.

Efter att texten publicerats har Jennifer mött stöd från läsare, och på sin Twitter så tackar hon för de varma orden som kommit in. 

"Tack, tack, tack. Inte hunnit svara på alla mejl, sms, samtal, FB-meddelanden, intervjuförfrågningar och tweets. Efter två ensamma år betyder ert stöd allt!", skriver Jennifer på Twitter.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela