Melodifestival-stjärnan Javiera Muñoz död – blev 40 år

- 06/02/2018, 11:02

Sångerskan Javiera Muñoz tävlade i Melodifestivalen två gånger. Den 16 januari dog hon i anorexia. Under måndagen begravdes hon i Domkyrkan i Göteborg.

Schlagerstjärnan Javiera Muñoz tävlade i Melodifestivalen år 2000 med bidraget "Varje timma, var minut" som slutade på fjärde plats och år 2002 "No hay nada más" som hamnade på sjätte plats.

Den 16 januari dog Javiera i Göteborg. Hon avled efter sviterna av anorexia. 

Javiera Muñoz
Javiera Muñoz tävlade i Melodifestivalen två gånger. Bildkälla: Andreas Bardell/TT Bild

Ett äktenskap med en våldsam och hotfull man blev startskottet för Javieras anorexia. Javiers make, som var dansare i hennes show, dömdes till sex månaders fängelse för bland annat misshandel och olaga hot. 

Javiera tvingades leva under skyddad identitet.  

I en intervju med Hemmets Journal berättade Javiera år 2012 om hur mannen började med elaka kommentarer om allt från hennes vikt, till hur hon pratade och dansade. I intervjun berättar hon om den ständiga skräcken. 

En vecka efter att de gift sig så slog han henne för första gången. 

– Det var ett varningstecken som jag borde ha lyssnat på. Men jag var så chockad att jag bara tänkte: "Va? Vad var det som hände?", berättade Javiera då för Hemmets Journal. 

Javiera förde dagbok under åren med den våldsamma mannen. Den dagboken blev sedan Javieras bok "Clownen gråter".

Javiera Muñoz
Javiera Muñoz släppte boken "Clownen gråter" år 2012. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

Efter att mannen utsatt henne för en brutal misshandel så bestämde sig Javiera för att söka hjälp på ett kriscentrum och hon polisanmälde även mannen.

– Jag nådde fram till en punkt där jag inte kunde ljuga för mig själv längre. Jag höll på att gå under som människa. Jag vägde 45 kilo och orkade knappt gå på toaletten själv. Antingen måste jag ge mig iväg, eller också skulle jag dö för hans händer. Det fanns inga andra val, sa Javiera till Hemmets Journal då.

För Expressen berättar nu Javieras syster Ernestina U. Muñoz om Javieras sjukdom – först började hon banta och träna mycket. Sedan blev det alltmer allvarligt. 

– Hon hade ett äktenskap som var väldigt negativt och våldsamt. Det bröt ned och isolerade henne. Tyvärr ledde det till att hon tappade kontakten med sina kontakter inom musikbranschen, och det var inte alldeles lätt att ta sig tillbaka igen när hon väl mådde bra igen, berättar systern för Expressen. 

Under måndagen begravdes Javiera i domkyrkan i Göteborg. 

Ernestina berättar för Expressen att hon vill minnas sin syster som levnadsglad. 

– Jag vill minnas henne som den levnadsglada, vackra och starka tjej som hon en gång var, säger Ernestina till Expressen.

Javiera blev 40 år gammal. 

Javiera Muñoz
Javieras syster vill minnas henne som en levnadsglad och stark tjej. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT Bild

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.