Svenska kvinnliga kändisar protesterade mot sexuella övergrepp och trakasserier under Grammisgalan.
Under Grammisgalan 2018 protesterade kvinnor mot sexuella trakasserier och övergrepp. - Foto: TT/Montage

#Närmusikentystnar – se kändisarnas protest under Grammisgalan 2018

Under torsdagskvällen samlades svenska kändisar för att gå på den årliga Grammisgalan i Stockholm. Men innan galan riktigt börjat så hade kändisarna redan hunnit protestera mot sexuella trakasserier. Se den starka filmen.


Varje år hålls Grammisgalan i Stockholm. Där delas det ut pris till svenska artister som gjort bra ifrån sig det föregångna året. Priset är uppdelat i 21 olika kategorier. 

Några av de nominerade i årets Grammisgala, som hölls under torsdagen, var bland annat Zara Larsson med "So good" som årets artist och Lorenz med "Lycka till" som årets hiphop-artist. 

Men galan började i ett något allvarligare tecken. Innan de kända artisterna påbörjade kvällen så hade kvinnorna något viktigt att säga under hashtaggen #Närmusikentystnar. 

Hashtaggen som sedan tidigare används för att belysa sexuella övergrepp och trakasserier inom musikbranchen. 

Här kan ni läsa mer om uppropet

Det som de svenska kända kvinnorna gjorde var att hand i hand i gå framför kamerorna på röda mattan in till Grammisgalan som en protest mot sexuella trakasserier. 

Kändisarnas prostest under Grammisgalan 2018. Bildkälla: TT

Bland annat Penny Parnevik, Sigrid Bernson och Icona pop sågs tåga fram. Varje kvinna bar en röd blomma på deras kläder som ännu en symbol som förenade dem. 

– Det är för att visa att alla vi står bakom en musikbransch utan sexuella övergrepp och trakasserier, säger Tove Styrke, som också var med och protesterade, till TV4, skriver DN

- Se kändisarnas protest under Grammisgalan 2018 i spelaren ovan -

Under Guldbaggegalan gick även flera skådespelerskor i en manifestation mot sexuella övergrepp på röda mattan. I ett gemensamt protestled gick de svartklädda, hand i hand, i andan av #metoo och hashtaggen #tystnadtagning.

Läs om när kändisarna protesterade under Guldbaggegalan

TV: 13 män som förlorat sitt jobb efter #MeToo 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du läsa om Grammisgalan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

"Songs of conquest" får släppdatum

1 timme sedan
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

2 timmar sedan
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.

Så träffade Kjell Bergqvist 18 år yngre frun Karin

2 timmar sedan
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Kjell Bergqvist.

Allt om Miriam Bryant: Familj, låtar och om hon har pojkvän

2 timmar sedan
Miriam Bryant har seglat upp som en av de största popartisterna i Sverige. Men hur mycket vet du egentligen om stjärnan? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Bryant.

Tecwyn Ewans ny orkesterchef på Malmö opera

3 timmar sedan
Tecwyn Evans blir ny ledare för Malmö operas orkester och kör med start den 5 augusti.