Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

#Tystnadtagning – se kändisarnas starka protest under Guldbaggegalan

Nyheter | 22/01/2018 19:31

Under 2017 års Guldbaggegala gick flera skådespelerskor i en manifestation mot sexuella övergrepp på röda mattan. I ett gemensamt protestled gick de svartklädda, hand i hand, i andan av #metoo och #tystnadtagning.

Under måndagkvällens Guldbaggegala samlades kvinnor från hela filmbranshchen på röda matten i en otroligt stark protest. Klädda i svart gick de hand i hand på mattan, till ljudet av trummor,  för att belysa de sexuella övergrepp som vittnats om inom den svenska film- och teaterbranschen. 

I protestledet gick bland annat Moa Gammel, Cecilia Ljung, Evin Ahmad, Sofia Helin, Saga Becker, Shima Niavarani,  Lia Boysen, Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Ing-marie Carlsson, Nanna Blondell, Helena Bergström och Ingela Olsson. 

#Metoo-kampanjen kom att bli en av de saker som präglat det föregående året. Rörelsen, som skapades av amerikanska kvinnorättsaktivisten Tarana Burke spred sig som en löpeld runt hela världen, efter att skådespelerskan Alyssa Milano uppmanade kvinnor i filmbranschen att använda hashtaggen för att visa i vilken utsträckning sexuella övergrepp begås.

Kampanjen som också fick enormt fäste i Sverige sporrade flera upprop från alla möjliga yrkesgrupper, där människor gick ut med berättelser om maktövertramp, sexuellt våld och sexuella övergrepp som de utsatts för på sina arbetsplatser. 

Ett av de uppropen som gjordes var #tystnadtagning, där mer än 800 kvinnliga skådespelerskor gick ut med vittnesmål om de övergrepp de blivit utsedda för inom den svenska film-och teaterbranschen. 

Se bilder från protestledet på Guldbaggegalans röda matta i spelaren ovan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du att #metoo har skapat långvariga förändringar?