Onsdag 4 Aug
Stockholm

Aviciis crew möter hård kritik efter SVT-dokumentären: "Ni visste"

Det var under fredagskvällen den tragiska nyheten om Tim Berglings död nådde allmänheten. Nu möter stjärnas crew och manager hård kritik från fans efter den hyllade dokumentären på SVT, där ett filmteam följt Tim under en längre tid.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under fredagen lamslogs Sverige och världen av nyheten att Tim Bergling, känd som "Avicii", hittats död – bara 28 år gammal. Vänner, kollegor och fans uttryckte sin sorg tydligt på sociala medier. 

Det var under en resa i Muskat, Oman, med några vänner som världsartisten hittades. Polisen misstänker, efter första rapporterna, inget brott i samband med dödsfallet. Mer om det kan du läsa här.

Tim Bergling har tidigare varit mycket öppen med sin psykiska ohälsa under åren han turnerade. I dokumentären "Avicii – True stories" berättade han om de svåra motgångarna som till slut ledde till att han slutade turnera helt 2016. 

"Jag mådde hemskt. Jag såg hur glada alla fansen var, men jag gillade det inte", sa Tim i dokumentären.

Den svenska stjärnan fick även stora hälsoproblem, bland annat en kraftig inflammation i bukspottskörteln och sprucken blindtarm. Läkarna rekommenderade Tim att han skulle operera bort gallblåsan. Men stjärnan hade just då fullt upp med att förbereda kommande albumet ”True”. Han visade konstant symptom på utbrändhet men hans svajande hälsa fick, av vad som framgår i dokumentären, ingen i hans närhet att dra i någon slags nödbroms.

Fansen rasar på Aviciis crew

Världen är fortfarande i chock och överallt på sociala medier ser man artister, branschfolk vänner och fans hylla Tim och uttrycka sin sorg över hans bortgång. 

Samtidigt riktas nu hård kritik mot hans team, manager och crew som skymtas i dokumentären om honom. Detta på grund av pressen de satt på Tim trots hans vacklande fysiska och psykiska ohälsa.


Avicii-dokumentären gör så förbannat ont i varenda cell. Så inledes blogginlägget jag precis skrev om de hjärtskärande minuterna som porträtterar Aviciis turnéliv, ångesten, oförmågan att få lavinen att sluta. Maktgalna personer övertalar honom att hålla ut för att de inte ska mista sin kassako, jakten på lycka som ständigt uteblir, det försämrade måendet... Helvete, vad det träffade rakt i hjärtat, skriver profilen Isabel Boltenstern.
Mia Skäringer delade bilden ovan på sin Instagram tillsammans med texten "Där kan vi ställa tanken ett tag".
Alla som jobbade omkring Avicii visste precis hur dåligt han mådde, men ingen gjorde något. Trots att Tim blev akut sjuk och utbränd vid flera tillfällen under de intensiva turnéåren och ber sitt management om att få sluta spela forsätter nya gig att bokas in. I åtta år är han omgiven av män med samma inställning; stress är något valbart. Det är så jävla sorgligt att se hur det bara pågår och pågår, där pengarna är överordnat allt annat. Se dokumentären på Svt Play, skriver Poddprofilen och journalisten Emelie Roslund.

En till av de som hyllade Tim på sin Instagram var Laila Bagge. Laila skrev en känslosam text där hon uttrycker sin sorg och saknad. Och kommentarsfältet svämmade snabbt över av kommentarer. Många som handlade om just hur Tims team agerande. 

Lailas kommentarsfält svämmar över med kommentarer från fans som anser att Tims management misskött sitt ansvar runt stjärnan. Bildkälla: Laila Bagge Instagram.

Bildspelet under är urklipp från SVT-dokumentären. Många scener visar Tim där mår dåligt både psykiskt och fysiskt, men där han enligt många ändå pushas till att fortsätta arbeta. 

Bildkälla: SVT/Play.
Avicii fick åka in akut för extrema smärtor i magen. Det visade sig att han hade en kraftig inflammation i bukspottskörteln
I dokumentären berättar Tim att han kände sig skyldig att fortsätta med gig och spelningar – trots att han inte längre tyckte att det var roligt. Bildkälla: SVT Play. 
Bilderna är tagna ur SVT-dokumentären "Avicii – True stories".

Någon som hamnat ordentligt i blåsväder är Tims manager Arash Pournouri, 36, som varit med honom redan från begynnelsen av hans karriär. Fansen anser att han borde insett allvaret i Tims hälsa och ingripit snabbare istället för att boka in fler spelningar och bara köra på. Bland andra en Twittrare vid namn Tobbe Ström har uttryckt sitt missnöje. 

Ingen från Tims crew har ännu  svarat på den hårda kritiken, men majoriteten har uttryckt sin sorg över hans död på sina sociala medier. 

Tim Bergling blev 28 år. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela