Här är allt som hänt kring Aviciis död

Vi är många som inte riktigt smält superstjärnan Tim "Avicii" Berlings död ännu. För att få en klarare bild över vad som egentligen hänt finns här en sammanfattning med omständigheterna kring den tragiska händelsen.


1 april 2018 släpper SVT Play dokumentären Avicii: True Stories. Där får man följa det svenska musikfenomenet Tim "Avicii" Bergling från de första små musikmixarna, till hitsen som skulle komma att ta över hela världen. I dokumentären möts tittaren av väldigt magstarka scener som visar en trött och trasig ung kille som pressas till gränsen. Dokumentären visar att Tim under långa perioder mått väldigt dåligt både psykiskt och fysiskt, men att han ändå pressades till att fortsätta giga och producera musik. 

Ett par veckor senare nås världen av den fruktansvärda nyheten att Tim "Avicii" Bergling, 28, dött. Turerna har varit många runt vad som egentligen hänt stjärnan, men efter ett brev som familjen valt att skriva till allmänheten, så framgick det att Tim "ville ha frid".

Det här är allt som hänt:

Fredagen 20 april omkring 19.00 svensk tid nådde beskedet allmänheten – Tim hade hittats död i Muskat, Oman där han befann sig på semester. Direkt svämmade sociala medier över av förtvivlade fans och branschfolk som knappt kunde ta in vad som hänt. Sällan har allmänheten skådat en sådan sorgvåg på sociala medier som den efter Tim.

Polisen har varit mycket förtegen om omständigheterna kring Aviciis död, men berättade tidigt att det inte fanns någon brottsmisstanke.

Ahmed El Belushi, som är medarbetare till chefsåklagaren Nasir al Rahabi i Muskat berättade  mer om omständigheterna. Enligt El Belushi tillbringade Tim sina sista timmar på ett gods utanför Muskat. Det var också där han hittades inomhus. 

Godset tillhör en släkting till sultanen och runt omkring finns det flera liknande egendomar som ägs av den omanska överklassen.  

Några av de sista bilderna som ska ha tagits på Tim. De togs på hotellet som sällskapet stannade på ett par dagar innan de begav sig till godset. "Han såg ut att vara vid god hälsa och han pratade normalt. Han var med sina vänner så vi ville inte störa honom men han var väldigt trevlig", sa personalen.

Abdul Hakeem, befäl på närmaste polisstation, har berättat för Aftonbladet att de skickade dit en bil med två man som säkrade platsen. Men det var andra poliser och utredare från högkvarteret som gick in. 

Familjens ord: "Han orkade inte längre"

Tims familj valde snart att gå ut med ett öppet brev till allmänheten. Där stod det att Tim "inte orkade längre" och att han ville få frid. 

”Vi vill tacka för det stöd vi fått och alla kärleksfulla beskrivningar av vår son och bror. Vi är så tacksamma för alla som älskade Tims musik och har fina minnen till hans låtar”, sa familjen i ett uttalande.

"Vår älskade Tim var en sökare, en skör konstnärssjäl som alltid burit på stora existentiella frågor. En överpresterande perfektionist som reste och jobbade hårt i ett tempo som ledde till extremt svår stress.

När han slutat turnera ville han hitta en balans i livet för att må bra och kunna göra det han älskade mest – musik.

Han kämpade verkligen med tankar om Meningen, Livet, Lyckan.

Nu orkade han inte längre.

Han ville få frid.

Tim var inte gjord för det maskineri han hamnade i, han var en ömhudad kille som älskade sina fans men skydde rampljuset.

Tim, du kommer för alltid att vara älskad och saknad.

Den du var och din musik kommer att bära minnet av dig vidare.

Vi älskar dig,

Familjen."

Efter ytterligare någon dag gick även Tims flickvän  Tereza Kacerovut med ett öppet brev på Instagram där hon uttrycker sin sorg och berättar om parets gemensamma minnen tillsammans.

”Jag har tillbringat de senaste dagarna med att vänta på att vakna upp, vänta på att någon ska säga till mig att det är ett sjukt skämt eller ett fruktansvärt misstag. Men nu har det börjat sjunka in att jag verkligen aldrig kommer att få träffa dig igen.”, skriver hon i brevet. 

”Varje gång jag såg orden ”RIP" och ”Avicii” tillsammans i en mening eller ett slutdatum på ditt liv, känner jag chocken genom mig igen. När jag såg att de hade ändrat i din biografi på Wikipedia från ”är” till ”var”, grät jag. Jag stirrade på det i minuter för att försöka förstå varför det står att du dog den 20 april 2018. Det gick inte att förstå. Du är för ung och underbar och jag älskar dig för mycket för att det ska stå bredvid ditt namn. Jag tittade bort, men när jag tittade igen var det fortfarande där, främmande och förvirrande".

Hård kritik har riktats mot Tims crew

Efter Aviciis bortgång har hård kritik riktats mot hans team, manager och crew, vilket du kan läsa mer om här. Många menar att Tim pressats trots att hans team visste om hans vacklande fysiska och psykiska ohälsa.

I dokumentären berättar Tim att han kände sig skyldig att fortsätta med gig och spelningar – trots att han inte längre tyckte att det var roligt. Bildkälla: SVT Play.

Särskilt Tims manager Arash Pournouri, 36, som varit med honom redan från begynnelsen av hans karriär har hamnat i blåsväder. Fansen anser att han borde insett allvaret i Tims hälsa och ingripit snabbare istället för att boka in fler spelningar och bara köra på.

Den svenska stjärnan fick nämligen stora hälsoproblem, bland annat en kraftig inflammation i bukspottskörteln och sprucken blindtarm. Läkarna rekommenderade Tim att han skulle operera bort gallblåsan. Men stjärnan hade just då fullt upp med att förbereda kommande albumet ”True”. Han visade konstant symptom på utbrändhet men hans svajande hälsa fick, av vad som framgår i dokumentären, ingen i hans närhet att dra i någon slags nödbroms.

Isabel Boltenstern skrev ett långt inlägg på Instagram där hon kritiserar människorna omkring Avicii som, trots att de såg hur han mådde, fortsatte att boka in honom på gig. Bildkälla: Isabel Boltenstern Instagram.
Tim talade öppet om sin psykiska ohälsa och i dokumentären säger han att han inte förstod varför ingen ingrep när han mådde som sämst. Bildkälla: SVT Play.
Ash mötte hård kritik på sociala medier efter din omtalade dokumentären "Avicii: True stories", bildkälla Twitter.

Ingen från Tims crew har ännu  svarat på den hårda kritiken, men majoriteten har uttryckt sin sorg över hans död på sina sociala medier. 

Jobbade på ny skiva

Vännen Neil Jacobson, som också är kollega till Tim, avslöjade nyligen att att Tim jobbade på en ny skiva – som var näst intill färdig att släppas. 

– Vi jobbade på skivan och det var hans bästa musik på flera år, helt ärligt. Jag vet det för att jag har varit med på alla hans skivor. Han var så inspirerad. Han var så exalterad. Vi hade gjort månader av sessioner inför skivan, säger Neil Jacobson i en intervju med Variety

Enligt källor till den tyska tidningen Bild ska Tim även ha planerat en hemlig comeback. Någonting han i sista sekunden valde att hoppa av. Världsturnén skulle ha offentliggjorts i november förra året, bland annat var tre konserter i Tyskland planerade – konserter som tidningen Bild skulle ha varit med och arrangerat, skriver Expressen

Det finns ingen information om att Tims osläppta musik, trots dödsfallet, ändå kommer släppas. 

Känner du att du vill söka hjälp för psykisk ohälsa eller självmordstankar så har Mind Självmordslinjen en öppen chatt och telefon dygnet runt – telefon 90101. Nationella Hjälplinjen finns också att ringa alla dagar klockan 13-21 på telefon 020-22 00 60.

Senaste nytt

Anders Bagges flirtiga invit till Irma: "Om jag var singel..."

Svindlande summan – så mycket är Julia och Bingo redo att betala för tvillingar

2 timmar sedan
Julia och Bingo är öppna med att de har svårt att få barn ihop. I deras realityserie får vi följa paret när de besöker familjen Kardashians fertilitetsläkare och Bingo avslöjar vad paret är redo att betala för att få tvillingar.

Spotify kommer inte att förbjuda AI-musik

3 timmar sedan
Det kommer att bli svårt att reglera användningen av AI-teknik i branschen och Spotify har inga planer på att förbjuda AI-genererat innehåll från plattformen. Det säger strömningstjänstens vd Daniel Ek i en intervju med BBC.

Solsidan-Oves smarta spartips: "Borde få nobelpris i ekonomi"

idag 17:03
I en video på TV4:s Instagram delar Ove och Anette Sundberg från Solsidan med sig av några sparknep, för tuffa tider. Sparknepen möts av genomgående roade kommentarer.

Därför lämnade Malin Berghagen Sverige: "Fick panik i vågor"

idag 15:00
Folkkära artisten Lasse Berghagen har legat inne på sjukhus ett tag. Nu bryter Malin Berghagen tystnaden kring sin inre konflikt.

Josefine Jinder: "Den här typen av föräldrar är så äckliga"

idag 14:47
Det är i en ny krönika på Expressen som Josefine Jinder berättar om sina tankar kring de som blir föräldrar första gången. Och det är ord och inga visor.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.