Martin Timell med sin fru Catarina.
1 av 2
Martin Timell med sin fru Catarina. - Foto: Christine Olsson/TT
Usama bin Laden.
2 av 2
Usama bin Laden. - Foto: AP

Martin Timell om vänskapen med bin Ladin – träffades efter festnatt

Det är onekligen en otippad vänskap – den tidigare TV4-profilen Martin Timell och Bakr bin Ladin var länge vänner och Timell besökte hans palats i Saudiarabien flera gånger.


Den tidigare TV4-profilen och "Äntligen hemma"-programledaren Martin Timell, 60, var nära vän till Bakr bin Ladin, 72, som är bror till den nu avlidna terroristen Usama bin Ladin.

Martin och Bakr träffades efter att Martin hade haft en blöt festnatt i vintriga Åre 1996. 

Martin och Bakr började prata om kvinnors situation i Saudiarabien och det slutade med att Bakr bjöd Martin och hans fru Catarina Branö Timell till Saudiarabien.

Bakr är bror till den nu avlidna Usama bin Ladin. Bildkälla: AP/TT Bild

Därefter besökte Martin och hans familj Bakr flera gånger, och under en resa till Egypten fick Martin och hans sällskap bland annat en privat visning av Keops pyramid, skrev Expressen då.  

Vid en resa var även Niklas Strömstedt och Agneta Sjödin, som då var ett par, med och besökte Bakr.

Under resan med Agneta och Niklas så var det lyx som stod på agendan, det framgår i boken "Mina år med bin Ladens” som är skriven av Cartin Streete, som var nära vän till Bakr. 

Det var bad i pool, jetski-turer på havet, sushi-middagar och shopping i exklusiva varuhus, skrev Aftonbladet då. 

Men efter terrorattentatet mot World Trade Center den 11 september 2001 så lades relationen på is, trots att de har träffats efter det. 

– Vi tappade kontakten efter 11 september kan jag säga. Det blev lite rörigt för familjen. De var de enda som fick flyga ut ur USA. Vi skulle ha träffats igen för han bjöd ner oss till Egypten men sedan fastnade han i Saudiarabien så vi var bara i Egypten en vecka och väntade och sedan åkte vi hem. Det var säkert tio år sedan, har Timell berättat för Expressen i en intervju år 2017. 

Martin Timell och hans fru Catarina besökte Bakr bin Ladin flera gånger. Bildkälla: Christine Olsson/TT Bild

Bakr arbetar som byggherre och leder en av världens största byggfirmor. Han har tagit kraftigt avstånd från sin bror Usama. 

Vid ett tillfälle, när Timell besökte Bakrs palats, så frågade han Bakr hur det kunde "gå så snett" för Usama.

– Jag har ju tourettes så jag måste ställa sådana frågor. Hans entourage blev ju väldigt skräckslagna men han förklarade det på ett väldigt bra sätt, hur det gick fel och hur han blev radikaliserad med så mycket pengar. Han flydde mer eller mindre till Afghanistan med pengarna, berättade Timell för Expressen. 

Timell berättade vidare att Bakr har flera vänner i Sverige och att han älskar vårt vackra land. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!