Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Markoolio: "Jag såg min mamma bli misshandlad"

- 12/07/2018, 07:01 -

Marko ”Markoolio” Lehtosalo berättar en väldigt känslosam berättelse om den fattiga uppväxten i Finland, om vägen mot drömmen samt våldet han såg sin mor utsättas för.

Idag, torsdagen den 12 juli 2018 sommarpratar Marko ”Markoolio” Lehtosalo i sommar i P1. 

I ett öppet och ärligt samtal berättar han om den struliga uppväxten som kantades av mycket alkohol och våld på helgerna, men som sedan rättades till när han hamnade i lumpen som kustjägare. Han fick gott beröm av sina befäl och och enligt honom själv fick de bukt på honom. 

En dag ringer hans syster och berättar att Markos mormor gått bort. förtvivlad sprang han ut i skogen och sparkade på träd för att få ut sin panikångest, Markos mormor stod honom mycket nära och han genomgick ett långt sorgarbete som pågår än idag. 

– Kunde jag spola tillbaka tiden hade jag varit med henne varje dag. När jag sprang ut i skogen försökte jag springa ifrån min ångest, säger en märkbart rörd Marko i sitt sommarprat. 

Markoolio sommarpratar den 12 juli
Marko ”Markoolio” Lehtosalo berättar en väldigt känslosam berättelse om den fattiga uppväxten i Finland, om vägen mot drömmen samt våldet han såg sin mor utsättas för. Bildkälla: Sveriges Radio Press

1998 fick Marko skivkontrakt vilket han själv inte kunde förstå. Men nu kände han att det bara var att köra på. Första låten blev "Sommar och sol". Det fanns varken pengar till plåtat skivomslag eller musikvideo så Marko fick be en vän att rita ett eller så skulle han ta en egen bild. De fick själva ringa runt till radiostationerna, låtsas vara fans och önska "nya låten med Markoolio".

– Jag ringde direkt till Power Hit Radio, så frågade de rakt ut "Är det Markoolio själv som ringer eller?", så jag la på, berättar han. 

Men låten lossnade, och började att spelas över hela Sverige. Han fick åka på turné i Sverige och hans musik började att spridas ordentligt.

Marko berättar även om hur han sett sin mamma blivit misshandlad av en rad olika män när Marko var liten. En bröt hennes tumme, en annan försökte strypa henne. En gång under tiden marko låg i armen hade en man misshandlat henne så svårt att hon tvingades opereras. 

– Hade jag varit där som vuxen man, då hade jag suttit i fängelse idag, berättar han. 

Sommar i P1 med Marko ”Markoolio” Lehtosalo släpps som podd 07:00 torsdagen den 12 juli och sänds klockan 13:00 i P1. Poddversionen av programmet hittar du här.

Ska du lyssna på hans sommarprat?