Onsdag 25 Maj
Stockholm

Anders Thornberg: ”En man sprängde sig till döds i Stockholm"

Anders Thornberg sommarpratar i P1.
Anders Thornberg berättar om sitt jobb som rikspolischef. Foto: Sveriges Radio.

Rikspolischef Anders Thornberg sommarpratar i sommar i P1. I sitt sommarprat berättare han om hur svensk säkerhetspolis förhindrade ett terrorbrott i Köpenhamn likt det mot Charlie Hebdo i Paris den 7 januari 2015.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Anders Thornberg tillträde som rikspolischef i februari 2018. Han tog då över jobbet från den tidigare kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson. I sitt sommarprat berättar han bland annat om hur svensk säkerhetspolis stoppade ett terrorattentat i Köpenhamn som hade kunnat bli lika förrädiskt som när IS attackerad Charlie Hebdo i Paris den 7 januari 2015.

– Man kunde ta på stämningen hos säkerhetspolisen under julhelgen 2010. Någon månad innan hade vi fått information om att flera personer i Sverige planerade ett terrordåd i Danmark. Informationen som vi fick var mycket trovärdig så vi fick snabbt tillstånd till telefonavlyssning. Spaningen koncentrerades till en lägenhet i västra Stockholm och det visade sig att det handlade om personer som redan var kända för oss, berättar Anders Thornberg i sitt sommarprat. 

Anders Thornberg bygger i inledningen av sitt sommarprat upp frågetecken hos lyssnaren som undrar vad som ska komma här näst i berättelsen om polisens terrorarbete. Likt de frågetecken som säkerhetspolisen jobbar med dagligen i sitt arbete för att bekämpa brott och terror.

– Men då inträffade helt plötsligt något helt oväntat, mitt i arbetet så sprängde sig en man till döds i korsningen Bryggargatan och Drottninggatan i centrala Stockholm. Hade vi missat attentatsmålet? Men nej vi kunde snabbt avskriva ett samband, det handlade om två helt olika terrorutredningar. 

– I lägenheten som vi avlyssnade pratade man om vapen och avrättningsmetoder. ”Alla framför oss ska dö förutom kvinnorna, vi ska in på tidningen, vi åker imorgon” vi blev mer övertygade om att målet var Jyllands-Posten i Köpenhamn som hade skapat ilska i radikala islamistiska kretsar.

Det förmodade terrorbrottet fortsätter att gäcka säkerhetspolisen men som trots allt tillsammans med sina danska kollegor upplever att de har läget under kontroll.

– Allting pekade på att terroristerna hade en säker lägenhet i Köpenhamn. Men sen gick allting väldigt snabbt och upplösningen blev tillslut ganska odramatisk. Danska säkerhetspolisen beslutade sig för att gripa de misstänka inne i lägenheten i Köpenhamn. Med vårt stora underrättelsenätverk lyckades vi identifiera ett planerat terrordåd likt det mot Charlie Hebdo i Paris.

Den obehagliga berättelsen får oss lyssnare att förstå vikten av arbete som säkerhetspolisen står inför varje dag. Anders Thornberg ger oss en inblick i ett arbete som är så viktigt för att vi ska kunna leva ett normalt liv utan terror och hot. 

Sommar i P1 med Anders Thornberg släpps som podd 07:00 måndagen den 16 juli och sänds klockan 13:00 i P1. Poddversionen av programmet hittar du här.

Du kanske även är intresserad av de här sommarpratarna:

Katinka Faragó sommarpratar: "Vi flydde från nazisterna"

Markoolio: "Jag såg min mamma bli misshandlad"

Åsa Wikforss om terrorattacken 9/11: "Skulle ha åkt upp i tornen"

Elin Olofsson: "Kvinnorna bär landet på sina axlar"

Ebba Åkerlunds pappa Stefan om tiden efter terrorattentatet

Ska du lyssna på Anders sommarprat?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Thåström öppnar för Rolling Stones

Shanti Roney i Martina Haags skilsmässofilm

Publicerades: 1 timme sedan

Så många såg Eurovision

Publicerades: 1 timme sedan

Sommarens nya heta böcker

Publicerades: 1 timme sedan

Ulvaeus om "abbatarerna": Som riktiga människor

Publicerades: 2 timmar sedan

Då släpps nästa "Call of duty"

Publicerades: 3 timmar sedan