Anders Thornberg sommarpratar i P1.
Anders Thornberg berättar om sitt jobb som rikspolischef. - Foto: Sveriges Radio.

Anders Thornberg: ”En man sprängde sig till döds i Stockholm"

Rikspolischef Anders Thornberg sommarpratar i sommar i P1. I sitt sommarprat berättare han om hur svensk säkerhetspolis förhindrade ett terrorbrott i Köpenhamn likt det mot Charlie Hebdo i Paris den 7 januari 2015.


Anders Thornberg tillträde som rikspolischef i februari 2018. Han tog då över jobbet från den tidigare kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson. I sitt sommarprat berättar han bland annat om hur svensk säkerhetspolis stoppade ett terrorattentat i Köpenhamn som hade kunnat bli lika förrädiskt som när IS attackerad Charlie Hebdo i Paris den 7 januari 2015.

– Man kunde ta på stämningen hos säkerhetspolisen under julhelgen 2010. Någon månad innan hade vi fått information om att flera personer i Sverige planerade ett terrordåd i Danmark. Informationen som vi fick var mycket trovärdig så vi fick snabbt tillstånd till telefonavlyssning. Spaningen koncentrerades till en lägenhet i västra Stockholm och det visade sig att det handlade om personer som redan var kända för oss, berättar Anders Thornberg i sitt sommarprat. 

Anders Thornberg bygger i inledningen av sitt sommarprat upp frågetecken hos lyssnaren som undrar vad som ska komma här näst i berättelsen om polisens terrorarbete. Likt de frågetecken som säkerhetspolisen jobbar med dagligen i sitt arbete för att bekämpa brott och terror.

– Men då inträffade helt plötsligt något helt oväntat, mitt i arbetet så sprängde sig en man till döds i korsningen Bryggargatan och Drottninggatan i centrala Stockholm. Hade vi missat attentatsmålet? Men nej vi kunde snabbt avskriva ett samband, det handlade om två helt olika terrorutredningar. 

– I lägenheten som vi avlyssnade pratade man om vapen och avrättningsmetoder. ”Alla framför oss ska dö förutom kvinnorna, vi ska in på tidningen, vi åker imorgon” vi blev mer övertygade om att målet var Jyllands-Posten i Köpenhamn som hade skapat ilska i radikala islamistiska kretsar.

Det förmodade terrorbrottet fortsätter att gäcka säkerhetspolisen men som trots allt tillsammans med sina danska kollegor upplever att de har läget under kontroll.

– Allting pekade på att terroristerna hade en säker lägenhet i Köpenhamn. Men sen gick allting väldigt snabbt och upplösningen blev tillslut ganska odramatisk. Danska säkerhetspolisen beslutade sig för att gripa de misstänka inne i lägenheten i Köpenhamn. Med vårt stora underrättelsenätverk lyckades vi identifiera ett planerat terrordåd likt det mot Charlie Hebdo i Paris.

Den obehagliga berättelsen får oss lyssnare att förstå vikten av arbete som säkerhetspolisen står inför varje dag. Anders Thornberg ger oss en inblick i ett arbete som är så viktigt för att vi ska kunna leva ett normalt liv utan terror och hot. 

Sommar i P1 med Anders Thornberg släpps som podd 07:00 måndagen den 16 juli och sänds klockan 13:00 i P1. Poddversionen av programmet hittar du här.

Du kanske även är intresserad av de här sommarpratarna:

Katinka Faragó sommarpratar: "Vi flydde från nazisterna"

Markoolio: "Jag såg min mamma bli misshandlad"

Åsa Wikforss om terrorattacken 9/11: "Skulle ha åkt upp i tornen"

Elin Olofsson: "Kvinnorna bär landet på sina axlar"

Ebba Åkerlunds pappa Stefan om tiden efter terrorattentatet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du lyssna på Anders sommarprat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ny musik: ordfattig, arg och självcentrerad

Sofia Geites pik till Steffo Törnquist – beteendet i Nyhetsmorgon: “Värdelös”

Sofia Geite och Steffo Törnquist sänder ofta TV4:s “Nyhetsmorgon” tillsammans. Men ibland går inte allt som planerat…

Skådespelaren Louis Gossett Jr är död

1 timme sedan
Den amerikanske skådespelaren Louis Gossett Jr är död.

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

idag 11:22
Författarduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt släpper sin andra bok i serien om programledaren Frida von Engen. Efter att den första delen "Födelsedagen" rönt stora framgångar kommer nu den fristående thriller-uppföljaren "Långfredagen".

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

idag 11:04
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

idag 08:56
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .