Jack Vreeswijk sommarpratar i sommar i P1.
Jack Vreeswijk är son till den folkkäre trubaduren Cornelis Vreeswijk. - Foto: Henrik Montgomery/Christine Olsson/TT

Jack Vreeswijk: "Farsan flyttade och försvann mer eller mindre"

Jack Vreeswijk, son till den berömde trubaduren Cornelis Vreeswijk, sommarpratar i sommar i P1 idag den 11 augusti 2018. I sitt sommarprat berättar han bland annat om hur det var att ha Cornelis Vreeswijk som pappa.


Jack Vreeswijk är son till en av Sveriges allra folkkäraste trubadurer Cornelis Vreeswijk. I sitt sommarprat berättar Jack bland annat om uppväxten med sin berömda pappa. Och Cornelis höll sig ofta borta från familjen under längre perioder vilket man märker i Jacks sommarprat har påverkat honom. 

– Farsan och morsan skilde sig 1968 under helt odramatiska former, morsan och jag bodde kvar på Saltvägen. Men farsan flyttade ut och försvann mer eller mindre periodvis, berättar Jack Vreeswijk i sommar i P1. 

Jack berättar även om hur Cornelis helt plötsligt kunde dyka upp när han själv kände för det. Och när han väl gjorde det så dök han upp som om att han aldrig hade varit borta. 

 – Det lustiga om man nu så vill, så dök ju farsan upp i tid och otid, och då oftast oannonserat. Och det hände faktiskt ofta att jag kom hem någonstans ifrån och då kunde han sitta i soffan med en cigg och en bok och vänta in mig. Det som kanske var ännu mer konstigt var att även om pappa bodde kvar hemma i Sverige så träffade jag honom mer när jag bodde i Holland än i Sverige, berättar Jack i sitt sommarprat. 

Cornelis Vreeswijk kom och gick lite när han själv kände för det. Bildkälla: Alf Lidman/TT

Och det är förståeligt att man som barn till en så pass känd trubadur har en speciell uppväxt, men Jacks sommarprat hintar fortsatt om att han älskade och såg upp till sin pappa. Sen märks hans kärlek även på den turnén som han tillsammans med CajsaStina Åkerström snart ger sig ut på. Turnén som heter "Du och jag farsan" är en hyllning till deras pappor, Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström

Bråket mellan Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström

I sitt sommarprat berättar Jack även om det stora bråket mellan Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström. Han berättar även om den stora viljan hos Cornelis att försonas med sin trubadurkollega.

 – De där två hade ju varit som katt och hund sedan slutet av 1960-talet. Men det fanns en vilja hos farsan någonstans att försonas med Fred, huruvida den viljan även fanns hos Fred kan jag inte svara på, berättar Jack i sommar i P1. 

Anledningen till att de blev osams finns det fortfarande inget riktigt svar på, men Jack berättar att det funnits teorier att det var politiken som fick de att börja avsky varandra. 

 – Vissa påstår att det var en tvist om politiken och att Fred påstod att farsan var en politisk idiot. Vilket i viss mån var sant och sen var ju Fred stenhård i sin syn på politiken, berättar Jack i sitt sommarprat. 

Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström ogillade varandra senare i livet. Bildkälla:PrB / TT

Jack har tidigare jobbat som slaktare, mentalskötare, socialassistent samt sålt kristaller som telefonförsäljare. Hans sommar i P1 släpps som podd 07:00 lördagen den 11 augusti och sänds samma dag klockan 13:00 i P1. Poddversionen av programmet hittar du här.

I onsdags sommarpratade Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick där de bland annat berättade om när de under en middag helt plötsligt fick för sig att kasta bröd på kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa mer om det sommarpratet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du lyssna på Jacks sommarprat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

2 timmar sedan
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

3 timmar sedan
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

idag 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

idag 14:53
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

idag 14:22
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.