Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Laila Bagge berättar om mordhoten: "Inte vågat"

Nöje | 04/10/2018 13:02

Laila Bagge berättar nu för första gången om de mordhot hon utsattes för efter att hon hade kritiserat hemlösa människor i ett blogginlägg.

Det var i januari 2013 som Laila Bagge, 45, skrev ett blogginlägg om uteliggare. Laila skrev att hon blev förbannad när hon såg en hemlös man på Kungsgatan i Stockholm som pratade i mobiltelefon.

"Det verkar vara ganska välbärgade ”hemlösa” som vi har här i Sverige…", skrev Laila bland annat i sin blogg.

Lailas inlägg blev snabbt en het potatis och hon möttes av massiv kritik från sina läsare, och många kommenterade då att de läst Lailas blogg för sista gången. 

Tidningen Aftonbladet gjorde i samma veva ett reportage där de intervjuade tre människor som var hemlösa – och ägde varsin mobiltelefon.

– Får jag en hjärtinfarkt och ligger ensam någonstans behöver jag en mobiltelefon, det är min sista livlina, berättade den hemlösa mannen Jouka "Pekka" Jokinen då för Aftonbladet. Pekka hade då varit hjärtsjuk och hemlös i nästan 30 år.

Laila hånades också av Gina Dirawi och Danny Saucedo, som det året var programledare för Melodifesitvalen. Under ett genrep så skämtade duon om Lailas attack mot hemlösa. 

Laila lyckades dock stoppa skämtet från att gå i direktsändning, något som Aftonbladet då rapporterade om. 

Gina Dirawi och Danny Saucedo
Gina Dirawi och Danny Saucedo. Bildkälla: Stella Pictures

Även den tidigare TV4-profilen Martin Timell kritiserade Laila, berättar Laila nu.

Nu berättar Laila för första gången om hur skandalen påverkade henne. Det är i Frida Boisens podcast "Succépodden" som Laila väljer att dela med sig av tiden efter hennes kritiserade blogginlägg. 

– Jag skrev ett inlägg som var så jävla plumpt gjort men jag menade inte att hacka på någon som är hemlös, jag skänker pengar hela tiden till olika hjälporganisationer och annat också, säger Laila och fortsätter: 

– Det tog jättefart i sociala medier och i pressen. Under en veckas tid kunde jag inte gå ut, jag grät varje dag och jag bad om ursäkt om och om igen men det var inte good enough.

Laila Bagge
Laila Bagge väljer nu att berätta om hoten. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT Bild

I samband med det fick Laila motta mordhot. Det gick så långt att Lailas agent fick ringa runt till tidningar och vädja om att de skulle sluta skriva. För Laila fick slutligen så mycket hot att hon inte vågade vara hemma.

– Jag blir rörd än idag när jag pratar om det här, för det var väldigt, väldigt jobbigt, säger Laila och bryter ihop i tårar.

– Jag har inte vågat prata om det tidigare heller, jag vet inte ens om jag vill att det här ska vara med. Det är ett uttalande som jag verkligen ångrar, och jag menade inte så alls, säger Laila i "Succépodden".