Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rihanna tar politisk ställning – tackar nej till Super Bowl

Nöje | 19/10/2018 16:02

Popstjärnan Rihanna fick förfrågan att uppträda under Super Bowl. Nu uppges stjärnan nobba förslaget i en akt av solidaritet.

Enligt källor så har popstjärnan från Barbados, Rihanna, valt att nobba en förfrågan att uppträda under Super Bowl LIII som kommer att äga rum i februari 2019. Istället väntas Maroon 5 att spela under de populära evenemanget, skriver SVT.

Anledningen till bojkotten ska vara ett politiskt och solidariskt ställningstagande med den numer arbetslöse amerikanska fotbollsspelaren Colin Kaepernick. Trots att Rihanna inte har kommenterat det hela själv så går en källa ut och bekräftar att Rihanna inte alls har något intresse att uppträda under halvtidsshowen.

”Rihanna delar inte alls NFL:s uppfattning”, citeras en källa som ska vara nära Rihanna, skriver SVT.

Kaepernick var startskottet för en stor protest av amerikanska idrottsstjärnor när han under en träningsmatch 2016, valde att sitta ner när den amerikanska nationalsången spelades.

– Jag kommer inte att stå upp och visa stolthet för en flagga i ett land som förtrycker svarta människor. För mig är det här större än amerikansk fotboll och det vore själviskt av mig att blunda för det. Jag måste stå upp för människor som är förtryckta. Om de tar fotbollen ifrån mig så vet jag i alla fall att jag stod upp för vad som är rätt, sade Kaepernick om sin aktion då, skriver Aftonbladet.

Blev kritiserad av Trump

Kaepernick hyllades runt om i världen men han stötte även på en stor våg av kritiska röster. Inte minst ifrån ledande personer. En som gick ut hårt mot den amerikanska fotbollsstjärnan var Donald Trump som verkligen inte sparade på krutet.

"Om en spelare vill ha privilegiet att tjäna miljontals dollar i NFL, eller andra ligor för den delen, så bör han eller hon visa respekt för vår fantastiska amerikanska flagga och nationalsång. Skulle de inte göra det? Då får du sparken, hitta något annat du kan syssla med", skrev Trump i en tweet, skriver Business Insider.

Men stöd till aktionen fanns också och en av de som gick i bräschen för Kaepernick var dåvarande president Barack Obama.

– Han utövar sina grundläggande rättigheter. Det är hans fulla rätt att protestera och oavsett vad man tycker om det så skapar han i alla fall diskussion kring ett viktigt ämne, sade Obama då, skriver Aftonbladet.

Fortfarande arbetslös

Kaepernicks aktion har inspirerat många och den har sannerligen skapat en bred debatt om hur situationen för färgade människor i USA ser ut. Men aktionen kan även vara anledningen till att den amerikanska fotbollsspelaren idag står utan kontrakt.

Kaepernick misstänker nämligen att ägarna konspirerar mot honom och har nu stämt ligan.

Förra året så säkrade Philadelphia Eagles sin första Super Bowl-titel och det firades reeeejält. Här kan du läsa om firandet och se de galna bilderna!

Vad tycker du om Rihanna ställningstagande?