Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bonde-Simon öppnar upp sig om diagnosen: "Har påverkat mig mycket"

Nöje | 24/10/2018 17:00

Det är i kvällens Bonde söker fru som mjölkbonden Simon erkänner att han har en diagnos som han inte berättat om. Men Fridas reaktion får oss alla att bli alldeles varma i kroppen.

Det börjar att slå gnistor i Bonde söker fru. Årets bönder har nu valt ut ett mindre gäng var som fått flyttat in på deras gårdar runtom i Sverige. Och nu börjar det att hända grejer. 

Känslor har börjar spraka, hjärtan har gått i kras, folk har skickats hem och det har även börjat delats ut kyssar. Bönder och brevskrivare har börjat komma varandra närmre och lär nu känna varandra på djupet – vilket vi bland annat kommer att få se i onsdagens avsnitt. 

Bonde söker fru 2018
Fridas reaktion hon får efter att Simon berättar om sin diagnos får oss att bli alldeles varma i kroppen. Bildkälla: TV4Play

Det är mjölkbonden Simon och Frida som ikväll kommer att åka iväg och handla. Under handlingen skrattas det ordentligt och duon har det väldigt trevligt under sitt besök på affären. 

Mitt i allt ska Simon läsa upp några grejer från inhandlingslistan, och Frida hör då att han stakar sig något.

Bonde söker fru 2018
Simon och Frida har så pass kul på affären att han under ett tillfälle bryter ihop av skratt: Bildkälla: TV4Play
Bonde söker fru 2018
Det har börjat slå gnistor i Bonde söker fru. I kvällens avsnitt blir det en hel del närhet. Bildkälla: TV4Play

– Har du dyslexi?, frågar hon. 

– Ja, jo men jag har ju det, svarar Simon. 

Fridas reaktion hon får efter att Simon berättar om sin diagnos får oss att bli alldeles varma i kroppen. 

– Men gud vad gulligt. Det är väl ingenting att skämmas över? Jag stavar ju inte direkt bra heller, säger hon. 

Se det mysiga klippet i spelaren ovan. 

Vad är dyslexi?

Personer med dyslexi utgör alltså en undergrupp som möter specifika, ofta ärftligt betingade hinder vid läsinlärningen. Svårigheterna gäller främst avkodningen, att ta till sig och automatisera kopplingen mellan bokstäver och talljud. De flesta med dyslexi läser mödosamt, hakar upp sig på orden, läser fel och utelämnar delar av eller hela ord. Läsning är en komplex förmåga och dyslexi tar sig därför olika uttryck hos olika personer. Vissa har till exempel större problem med att stava än att läsa. Med tidiga insatser och gott professionellt stöd kan hindren reduceras betydligt. Det som brukar kvarstå i vuxen ålder är då främst en låg läshastighet, skriver Dyslexiforeningen.se