Mugg, röd skål med popcorn, brasa i bakgrunden.
När mörkret faller på och tröttheten efter alla julbestyr är total är det tur att julfilmerna finns. - Foto: Bildkälla: Pixabay

Julen är räddad: 15 filmtips för en magisk jul

Vad är väl julen utan film? Nyheter24 har satt ihop en lista med 15 sevärda filmpärlor som med hjälp av humor, drama och kärlek skapar den perfekta julstämningen.


Julen är för många en högtid då familjen samlas efter en lång och mörk höst för att vara tillsammans, vissa bakar pepparkakshus andra bygger snögubbar. 

Men när mörkret faller på och tröttheten efter alla julbestyr är total är det tur att julfilmerna finns.

Här kommer listan över filmer du glömt, filmer du inte visste fanns och filmer du sett varje jul sen du var fem.

1. Edward Scissorhands (1990)

Tim Burtons klassiska film är en underskattad julklassiker där vi får följa Johnny Depp och Winona Ryder genom saga full av humor, kärlek och magi i en härlig blandning.


2. Home Alone (1990)

Ingen har väl missat filmen om hur åttaåriga Kevins familj råkar glömma honom ensam hemma över jul.

Kryp upp i soffan med en filt och ett glas mjölk och återupplev denna kultklassiker från barndomen. 


3. The Santa Clause (1994)

Se Tim Allen i en härligt galen julkomedi där huvudkaraktären råkar döda jultomten och ofrivilligt måste ta på sig tomtedräkten, sätta sig i släden och dela ut alla julklappar i hans ställe.   


4. Tomten är far till alla barnen (1999)

Galen svensk humor i julmiljö när den är som bäst. Klassikern som visats på TV varje jul i 18 år är lika sevärd som den är rolig. 


5. About A Boy (2002)

Inte det klassiska valet av julfilm men lika tacksamt värmande ändå.

Hugh Grant och Nicolas Hoult fullkomligt lyser i denna tragikomiska skildring av förhållandet mellan en vuxen enstöring och ett ensamt barn. 


6. Elf (2003)

En jul utan Elf är som en komedi utan Will Ferrell, inte lika kul. Den numera kultförklarade julfilmen om Buddy, en man som växt upp bland tomtenissar på Nordpolen är värd att se igen. 


7. Love Actually (2003)

Följ åtta par i ett kärleksdrama fullt av skratt och livsöden porträtterade av England absoluta skådespelarelit.

Även denna film är något av en modern julklassiker och är perfekt för dig som vill komma i julstämning på riktigt.  


8. Noel (2004)

Susan Sarandon och Penélope Cruz spelar mot varandra i denna bortglömda julfilm. Se fem New York-bor samlas under julafton i hopp om att ett mirakel ska inträffa. 


9. The Polar Express (2004)

Denna film är mångas julfavorit och ett animerade äventyr för där en pojke hoppar på ett tåg som tar honom på en magisk resa till Jultomtens rike. 


10. Just Friends (2005)

En hysterisk komedi med Ryan Reynolds i huvudrollen som Chris, en framgångsrik affärsman och kvinnotjusare. Se honom återvända till sitt barndomshem i en något annorlunda julfilm. 


11. The Holiday (2006)

Om du inte sett denna filmpärla än är det dags. Det är inte många som sitter oberörda när denna känsloladdade julfavorit visas på skärmen. 


12. This Christmas (2007)

Hemligheter, kärleksaffärer och turbulenta familjeförhållanden är vad denna julkomedi handlar om. Se bland andra Regina King och Columbus Short i denna kaosartade och väldigt underhållande julfilmen. 


13. Arthur Christmas (2011)

Har du någonsin undrat hur jultomten hinner dela ut alla julklappar inom loppet av 24 timmar? Denna animerade långfilm ger dig svaren på ett hjärtevärmande, smart och roligt vis. 


14. A Bad Moms Christmas (2017)

Älskade du Mila Kunis, Kristen Bell och Kathryn Hahn i Bad Moms är detta en julfilm för dig. Se tre mammor släppa all julångest och stress och bete sig som "bad moms". 


15. Daddy's Home 2 (2017)

Den moderna familjen kan se väldigt olika ut. I denna film firar bonuspappor, farföräldrar och barn jul i en enda röra. Se Will Ferrell och Mark Wahlberg i en galen julkomedi med mycket hjärta. 

Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om julfilmer?
Tack för din röst!