Tommy Ivarsson och en julgran.
Tommy Ivarsson ska vinterprata i P1. - Foto: TT

Tommy Ivarssons son dog efter nio års väntan på nya lungor

Tommy Ivarsson är för andra året framröstad till att vinterprata i P1. Hans syn på livet och döden har ändrats mycket sedan hans son gick bort av lungfibros – och det kommer hans vinterprat att handla om.


Tommy Ivarsson har hela tre gånger blivit framröstad av Sveriges Radios lyssnare som sommar och vintervärd. Förutom sommarvärd 2017 är han för andra året utsedd till vintervärd i P1. 

– Det känns fantastiskt. Jag blev väldigt glad när samtalet kom, säger Tommy Ivarsson. 

Hans vinterprat, som sänds på nyårsdagen i P1, kommer att handla om livet. Om att livets resa inte alltid blir som man har tänkt sig och att drömmar kan gå i kras – men trots det finns en urkraft i oss som tar oss vidare. 

– Alla programmen handlar om min syn på livet och döden. Döden har blivit en del av min familjs liv och vi kan prata om det utan att det känns jobbigt. Vi skiljer oss nog från andra som inte har haft döden så närvarande. Vi levde ju med Jonathan, som levde en kvart från döden, i nio års tid. Så döden har varit påtaglig i vårt sätt att leva. 

I våras gav han ut den självutlämnande boken ”Hudlös: en berättelse om livsmod”. I den berättar han om sina perspektiv, prioriteringar och val som han ställdes inför när han utmanades som mest i sin roll som pappa. Hans son Jonathan fick som sex år gammal diagnosen lungfibros och väntade sedan  i flera år på en lungtransplantation. I november 2015 dog han, femton år gammal. 

Under sonens sjukdomstid startade Tommy och hans familj Jontefondens Insamlingsstiftelse. De vill väcka svenska folkets intresse för organdonationsfrågan – men samtidigt hjälpa andra familjer som befinner sig i samma situation som de gjorde. 

– Genom vår stiftelse försöker vi att hjälpa drabbade genom att sätta guldkant på deras tillvaro. Så de så ofta som möjligt får känna glädje i deras liv. 

Tommy Ivarsson kommer att vinterprata i P1 på nyårsdagen. Bildkälla: Hanna Franzén/TT

Tommy tror att människor inte donerar organ för att det finns en sorts rädsla kring att prata om döden och att ta ställning till sådant som rör den. 

– Det här handlar ju om att man måste ta ett samtal runt köksbordet och diskutera hur man vill ha det, det är nog rädsla i första hand som gör att man inte möter den här frågan, säger Tommy Ivarsson. 

Tommy Ivarsson, med familj, mottog nyligen utmärkelsen ”Årets Vårdhjältar” på Svenska Hjältar-galan. 

– Vi är väldigt stolta över det här priset. Det här är inte en utmärkelse bara för oss, utan även för alla de familjer som faktiskt lever i den situationen som vi levde i under nio års tid. Och de familjerna är ganska många, så det känns som att alla dem har fått ett pris. 

Svenska Hjältar-galan sänds på TV4 17 december och Tommy Ivarssons vinterprat sänds i P1 på Nyårsdagen. 

Se Nyheter24:s intervju med Tommy Ivarsson i klippet ovan. 

/
P1
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att lyssna på Tommy Ivarssons vinterprat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

1 timme sedan

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".