Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nano Omar i Melodifestivalen – allt du vill veta om artisten

- 30/01/2019, 11:07 -

Nagi "Nano" Jamal Omar är sångaren som har tagit Melodifestivalen med storm. Nu tävlar han med bidraget "Chasing rivers". Här är allt du vill veta om Nano: hans kriminella förflutna, livet med sambon Frida Blum Andersson och den blomstrande karriären.

Nanos tuffa uppväxt

Den 7 augusti 1986 föddes Nagi "Nano" Jamal Omar i Botkyrka utanför Stockholm. Nanos pappa är palestinier och hans mamma är från Åland. När Nano var 12 år gammal så flyttade han till ett fosterhem på Gotland.

– Det var rätt stökigt hemma, funkade inte riktigt. Pappa var spelberoende och hade mycket att ta tag i, en av mina bröder började internatskola när han var sju, de andra tre syskonen hamnade på olika fosterhem, någon drog till London och jag bodde hemma tills jag var tolv, sedan gick det inte längre, har Nano berättat i en intervju med Hänt.

När hans mamma besökte honom på Gotland gav hon honom en synth. Det blev startskottet för Nanos musikkarriär – men vägen dit var krokig.

Nano Omar
Nano Omar. Bildkälla: Stella Pictures

Satt i fängelse – två gånger

Som 18-åring greps Nano och åkte in i fängelse. Som 21-åring gjorde han sin andra vända i fängelse. Nano har tidigare berättat om sitt kriminella förflutna, och han har bland annat dömts för inbrott, bilstölder och ett rån.

– Lättast var att fly och jag tacklade det med alkohol. Det ledde till droger som ledde till skulder. Så började folk knacka på min dörr och då var jag tvungen att fixa pengar och på så sätt hamnade jag i den banan, har Nano berättat i en intervju med Aftonbladet.

I samma veva som Nano satt i fängelse så fick han veta att han skulle bli pappa. Då bytte Nano sitt kriminella liv mot musiken.

Streamats miljontals gånger 

Våren 2015 släppte han sin debutsingel "Lion", och år 2017 deltog han i Melodifestivalen med låten "Hold on". Just den låten blev en enorm succé, och har streamats över 20 miljoner gånger. Även Nanos låt "Perfect Melody" har blivit en superframgång med nästan 11 miljoner spelningar på Spotify. 

I år tävlar Nano i Melodifestivalen med låten "Chasing rivers" som är skriven av Lise Cabble, Linnea Deb, Joy Deb, Thomas G:son och Nano Omar.

Med bidraget "Chasing rivers" tog sig Nano till Andra chansen. Där duellerade hon mot Vlad Reiser. Nano vann duellen och tog sig med sen vinsten vidare till final, där hon startar som bidrag nummer sju.

Nano Omar
Nano Omar tävlade i Melodifestivalen med låten "Hold on" år 2017. Han kom då på andra plats. Bildkälla: Stella Pictures

Sambo med Frida Blum Andersson och fyrabarnspappa

Idag är Nano fyrabarnspappa och bor med sin sambo Frida Blum Andersson, 30 i Halmstad. 

Tillsammans har de barnen Elvira, William, Älva och Lion. "Mitt liv började när jag fick er", skriver Frida på sin Instagram.

Frida och Nano har varit ett par i 15 år och förlovade i över 10 år. 

Nano Omar och Frida Blum Andersson
Nano Omar och Frida Blum Andersson. Bildkälla: Stella Pictures

I november 2018 förlovade sig paret på nytt. De skulle egentligen ha gift sig förra sommaren i samband med ett tv-program, men det klaffade inte med tv-teamet. Så den här sommaren ska paret göra ett nytt försök. 

I en intervju med Hänt berättade Nano om frieriet, som ägde rum på Fridas födelsedag i november.

– Jag var skitnervös! Jag skulle ju sjunga ja må hon leva också men jag sjöng aldrig utan jag bara stod och blåste typ, tills hon tittade konstigt på mig och bara ”Varför sjunger han inte för?” , så då började jag sjunga men jag fick typ lite ”black out” och blev nervös igen. Men det är härligt att kunna bli det efter 15-16 år tillsammans. Jag längtar verkligen, sa Nano till Hänt.