Staffan Olsson
Det här vill du veta om Staffan Olsson - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Jonas Ekströmer/TT

4 saker du vill veta om handbolls-ikonen Staffan Olsson

Staffan Olsson, en av Sveriges bästa handbollsspelare genom tiderna. Under våren är han aktuell i SVT:s "Mästarnas Mästare", men vad har han gjort i sin karriär? Nyheter24 har listat fyra du vill veta.


Erik Staffan Olssonmed tilltalsnamn Staffan, föddes den 26 mars 1964 och är en före detta handbollsspelare. Han avslutade sin karriär säsongen 2004/2005 och i samband med det så blev han assisterande tränare för Hammarby IF. Efter det har han även varit huvudtränare för laget samt varit assisterande tränare för franska laget Paris Saint-Germain HB. Under sex år var han även tränare för det svenska landslaget. 

Under våren 2019 är Staffan Olsson aktuell i SVT:s program "Mästarnas Mästare". Nyheter24 listar fyra saker som du vill veta om honom. 

Kallas "hästen"

När Olsson var aktiv som handbollsspelare hade han två olika smeknamn – "Den gamle" och "Faxe". 

Namnet Faxe fick han under VM 1995 på Island. Detta på grund av sitt långa hår. Namnet "Faxe" betyder häst på fornnordiska. 

Olsson spelade handboll tills han var i 40-årsåldern. Han har berättat för Helsningborgs Dagblad att han kallades "Den gamle" av landslagskollegorna.

Hundratals landskamper

Under Olssons karriär var han med och spelade 358 landskamper och gjorde totalt 855 mål under åren. Däremot var han mest känd som en passningsspelare och var en försvarsspelare av högsta klass. 

Spelat i sju olika lag 

Olssons karriär startade 1980 när han spelade i juniorklubben Skånela IF. Därefter spelade han även i HK Cliffs juniorlag och förflyttades senare upp till deras seniorklubb. Han har också spelat i tyska klubbarna TV Hüttenberg, TV Niederwürzbach och THW Kiel. Dessutom har han spelat i svenska klubben Hammarby IF samt varit utlånad till spanska CB Ademar León.

Flera medaljer 

Under hans dryga tjugo år som handbollsspelare var han med och tog flera medaljer. Bland annat har han vunnit fyra EM-guld, två VM-guld, tre OS-silver, ett VM-silver och två VM-brons. Dessutom har han varit med och vunnit guld i tyska Bundesliga hela fyra gånger samt ett SM-guld. Då var han en spelande tränare i Hammarby IF. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du handboll?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

igår 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...