Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Allt vi vet om den svenska skådespelaren som gripits i USA

- 23/07/2019, 14:43 -

En svensk skådespelare har gripits efter att han har haft sex med en minderårig flicka. Här är allt vi vet om skådespelaren, det straff han kan få och hur han kom i kontakt med flickan.

Under morgonen spreds nyheten som en löpeld. En svensk manlig skådespelare i 40-års åldern har gripits i USA efter att han har haft sex med en minderårig flicka.

I förhör har skådespelaren berättat att han visste att det var brottsligt at ha sex med en flicka under 18 år i den aktuella delstaten, men att "de älskar varandra." 

Här är allt du vill veta om skådespelaren, vilket straff han kan få och hur han tog kontakt med flickan.

Hur gammal är skådespelaren?
Skådespelaren är i 40-års åldern. Han är skriven på en bostadsrätt i en svensk stad. 

Svenska skådespelaren
Den svenska skådespelaren har synts både i film och på teaterscener.

Vad har skådespelaren synts i för filmer?
Han har haft mindre roller i ett par stora svenska filmer med kända skådespelare, men främst har han arbetat vid olika teatrar. Han har haft flera roller i större uppsättningar och stått på några av de främsta scenerna i Sverige. Han har även varit verksam på teatrar i Europa.

Skådespelaren
Skådespelaren var aktuell i en pjäs med premiär nästa vår.

Mannen var aktuell i en huvudroll i en pjäs med premiär våren 2020, men nu tänker hela produktionen givetvis om. När den kända regissören bakom pjäsen nåddes av uppgifterna om skådespelarens brott så var han chockad.

– Jag vet ju ingenting om vad som hänt. Absolut ingenting eftersom jag får veta det här nu. Men i sammanhanget så känner jag att jag skiter i vår produktion. Sånt får man bara lösa helt enkelt. Det man tänker på är ju vad det är som har hänt och hur mår den här flickan? Så går mina tankar just nu, säger regissören till Aftonbladet.

Skådespelaren syntes tidigare som medarbetare på en teaters hemsida, men nu möts besökaren istället av ett felmeddelande: "Sidan finns inte".

Vad kan skådespelaren få för straff?
Skådespelaren har erkänt att han har haft sex med flickan och att han visste hur gammal hon var. Han säger att han tog "chansen" eftersom att de "älskar varandra". Då flickan är äldre än 12 år men yngre än 16 år så kan skådespelaren dömas till 15 år i fängelse och böter på 95 000 kronor.

Skådespelaren
Skådespelaren kan få ett långt fängelsestraff.

I Florida finns något som kallas för "Romeo & Julia"-undantaget, och då handlar det om tonåringar som har sex med varandra enligt samtycke. Men det gäller inte om en person är mer än fyra år äldre än offret. Något som betyder att detta undantag inte kommer att kunna tillämpas på skådespelaren, som är över 20 år äldre än flickan.

Hur träffade skådespelaren flickan?

För polisen berättade skådespelaren att han träffade flickan på nätet, och att han har pratat med henne via Instagram, sms och FaceTime innan han flög från Sverige till USA i mars. 

På Instagram har han lagt ut flera bilder på sig själv tillsammans med flickan. En bild visar hur de kysser varandra, en annan hur de ligger i en säng. En tredje bild visar flickan i en tröja som skådespelaren har köpt i en välkänd svensk butik. Både skådespelaren och flickan har skrivit öppna kommentarer till varandra.

Svensk skådespelare
Den svenska skådespelaren visste att flickan var minderårig men "tog chansen" då "de älskar varandra", något han själv har berättat för polisen.

Enligt amerikanska medier har de umgåtts på hotell och i köpcentrum. Polisen har gjort ett tillslag mot mannens motellrum, och där hittades flickans bagage samt flera använda kondomer i papperskorgen.

Flickan hävdar att inget tvång har använts, enligt amerikanska medier säger flickan att hon inte heller har blivit hotad eller utsatt för våld.