Marianne Mörck
Marianne Mörck är årets julvärd i SVT 2019. - Foto: Unsplash/TT

Julvärden Marianne Mörck om uppdraget – tackade inte ja direkt

Under tisdagen avslöjade SVT vem som får hedersuppdraget att vara årets julvärd. Det är ingen mindre än Marianne Mörck som tänder det magiska ljuset och guidar tittarna på julafton.


Vintern är här och julen står runt hörnet. Något som får många att verkligen komma i julstämning är när årets julvärd andaktsfullt tänder ljuset i rutan på självaste julafton. 

Att fira in julen med SVT:s årliga julvärd har vi gjort sedan 50-talet. Den mest ikoniska julvärden var givetvis Arne Weise – som var julvärd i nästan 30 år. 

2019 fortsätter vi traditionen med Marianne Mörck, 70, i rutan. Hon är skådespelare, sångare, artist, regissör och har stått på scen i över 50 år. 

De flesta av oss känner nog igen Marianne Mörck från SVT:s succéserie Bonusfamiljen. Där spelar Mörck den härliga karaktären Bigge – och blev genom den rollen riktigt folkkär. 

"Trodde inte det var sant"

Mörck berättar för Nyheter24 att hon ser fram emot uppdraget och att hon längtar till julafton. 

– Det känns stort, jättestort. Ansvarsfullt men ändå med frihet. Jag trodde ju inte att det var sant när de ringde först. Jag blev väldigt chockad, men sen har det sjunkit in. Nu känns det roligt, nu vill jag bara att det ska bli julafton, säger Marianne Mörck till Nyheter24. 

"Plötsligt så stort"

När Marianne Mörck fick förfrågan via telefon om att bli årets julvärd kände hon att frågan kom väldigt hastigt. 

– Jag satt och läste något manus och så blev det bara plötsligt så stort. Och så måste man ju vara tyst, man får ju inte säga det till någon, säger Marianne Mörck. 

Marianne Mörck är utsedd till årets julvärd 2019. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Visste inte vad hon skulle svara

Mörck berättar också att svaret inte var självklart.   

– Jag tänkte att jag inte visste vad jag skulle svara. Det tog väl ett tag. Men efter ett par minuter så sa jag ”okej jag gör det, tack så hemskt mycket”, säger Mörck. 

"Alla mobiltelefoner i en kudde"

Sin egen prägel på programmet kommer Marianne Mörck att sätta genom att bara vara sig själv. 

– Alla är olika och jag kan bara vara som jag är. Jag är en ganska glad människa. Jag är varm, kallas för mamma av de flesta. Jag hoppas att jag kan binda publiken till mig och att man stoppar ner alla mobiltelefoner i en kudde, säger Mörck.

Se Nyheter24:s intervju med Marianne Mörck i klippet ovan! 

SVT
/
Jul
Tycker du om jul?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Disneys "Önskan" hyllar hundraåring

Europaturné för Benjamin Ingrosso

Benjamin Ingrosso ger sig ut på Europaturné i vår. Med start i Hamburg åker han ut på vägarna i bland annat Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien.

TV4 ändrar Bonde söker fru – så blir nya programmet: "Vi går ett steg längre"

Nu letar castinteamet som ligger bakom Bonde söker fru efter en helt ny yrkesgrupp. Och ingen har kunnat gissa sig till vilken det är.

Ny festival satsar på schlager

I maj är det premiär för en ny festival på Stockholms stadion. Under endagsevenemanget Drömmen avlöser schlagerstjärnor som Carola, Charlotte Perrelli och Army of Lovers varandra.

McCartneys gitarrist död

1 timme sedan
Musikern Denny Laine är död. Den brittiske multiinstrumentalisten slog igenom i bandet The Moody Blues på 1960-talet, ett band som fick en hit med låten "Go now".

Hooja och Stenström till "Musikhjälpen"

2 timmar sedan
Hooja blir första gäst när "Musikhjälpen" drar i gång på SVT och i Sveriges Radio nästa vecka. Skogsdisco-duons liveframträdande följs under programmets premiärkväll av Cornelia Jakobs, enligt ett pressmeddelande från SR.