Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

lite tjänar artisterna på sina strömningar från Spotify

- 10/01/2020, 11:54 -

Har du alltid undrat hur mycket (eller lite) artisterna egentligen tjänar på sina strömningar på Spotify? Nyheter24 skickar skeppet som kommer lastat med Robyn, Markoolio och Lisa Nilssons lönekuvert!

Spotifys chef Gustav Söderström tjänade 332 miljoner kronor under 2018. I det räknas lön, bonusar och andra förmåner. 

Utöver detta har han haft 12 miljoner inkomst av kapital. Detta innebär att han har betalat 194 miljoner i skatt. Det är den högsta lönen i årets taxering och även en rekordnotering, skriver Dagens Nyheter.

LISA NILSSON RASAR MOT SPOTIFYCHEFEN

Detta är något som ny Lisa Nilsson kritiserar i ett Instagram-inlägg. Nilsson rasar mot Spotifychefernas höga löner och artisternas låga ersättning. I inlägget skriver Nilsson att hon funderar på att besöka en av chefens semesteröar för att ta ut sin del av vinsten för sin streamade musik.  

View this post on Instagram

Det är alltså fyra av fem i topp lönerekordare från Spotify. Som sagt.. Var är min avkastning på mina miljoner streamar? Jaså...? Är det DET DÄR som är mitt arvode..? Åh! Hurra! Jag kan helt samvetslöst finfika med köpekaffe på lokal. Wow. Fancy. Hygglo. Har allvarliga planer på att helt sonika börja semestra på något av Gustavs västkustparadis i sommar. Vill att han hittar mig med lurar i hans hängmatta nynnandes ”Youre The inspiration” . Och när han tar av mig lurarna för att jag inte hör vad han säger, hör jag honom undra vad i helvete jag gör där och vem jag är, samtidigt som hans polare hotar med polisen och säger att detta är privat egendom.. Då tar jag bara lojt en sipp på min medhavda GT och svarar ”Jag är megastar och har så varit sen du var en tveksam spermie, jag tar bara ut min del av vinsten för min streamade musik. Jag har räknat ut att jag ska bo här nu i tre veckor varje sommar på All Inclusive. Jag anser att nöjesfastigheter ska vara tillgängliga för alla utan kostnad. Så nu är det så. ” Det blir fett najs. Maudan instämmer. #underbetald #utnyttjad #tarsakeniegnahänder #minmanagermaudan #omförhandling

A post shared by LisaNilsson (@denlisanilsson) on

Sammanlagt tjänar Nilsson två öre per låt som spelas på Spotify. Detta leder till en summa på 80 000 kronor per år. Den största delen av inkomsten får hon från turnéer och scenframträdanden, skriver Aftonbladet.

TIDAL OCH APPLE MUSIC BETALAR ARTISTERNA BÄTTRE

Artister tjänar i snitt 3,5 öre per stream hos Spotify. Trots att Spotify är den största aktören på världsmarknaden så betalar flera andra tjänster bättre. Apple music betalar dubbelt så mycket, och musiktjänsten Tidal betalar 12 öre per stream. 

På Spotify ger 100 000 spelningar cirka 3 500 kronor och 1 miljon spelningar ger 35 000 kronor. En mindre summa på 1,3 öre till låtskrivarna tillkommer också från Stim, skriver Lira.

SÅ MYCKET TJÄNAR ROBYN

Sammanlagt har Robyn drygt 4 miljoner lyssnare i månaden. Detta innebär att om varje lyssnare lyssnar en gång på en låt, så ger det henne en månadslön på 120 000 från Spotify. 

Låten Dancing on my own har över 100 miljoner strömningar på Spotify. Vilket har gett en total inkomst på totalt tre miljoner kronor. 

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Så mycket tjänar Markoolio

Markoolio har drygt 500 000 lyssnare i månaden. Vilket gör att om varje lyssnare bara lyssnar på en låt en gång, så han tjänar ungefär 13 000 kronor per månad. 

Hans mest spelade låt är Ingen sommar utan reggae och den har med sina 10 miljoner strömningar totalt gett artisten en inkomst på 300 000 kronor.