Hur mycket tjänar artisterna på sina strömningar på Spotify? Nyheter24 reder ut!
Hur mycket tjänar artisterna på sina strömningar på Spotify? Nyheter24 reder ut! - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT, Anders Wiklund/TT, Martina Holmberg / TT

Så lite tjänar artisterna på sina strömningar från Spotify

Har du alltid undrat hur mycket (eller lite) artisterna egentligen tjänar på sina strömningar på Spotify? Nyheter24 skickar skeppet som kommer lastat med Robyn, Markoolio och Lisa Nilssons lönekuvert!


Spotifys chef Gustav Söderström tjänade 332 miljoner kronor under 2018. I det räknas lön, bonusar och andra förmåner. 

Utöver detta har han haft 12 miljoner inkomst av kapital. Detta innebär att han har betalat 194 miljoner i skatt. Det är den högsta lönen i årets taxering och även en rekordnotering, skriver Dagens Nyheter.

LISA NILSSON RASAR MOT SPOTIFYCHEFEN

Detta är något som ny Lisa Nilsson kritiserar i ett Instagram-inlägg. Nilsson rasar mot Spotifychefernas höga löner och artisternas låga ersättning. I inlägget skriver Nilsson att hon funderar på att besöka en av chefens semesteröar för att ta ut sin del av vinsten för sin streamade musik.  

Sammanlagt tjänar Nilsson två öre per låt som spelas på Spotify. Detta leder till en summa på 80 000 kronor per år. Den största delen av inkomsten får hon från turnéer och scenframträdanden, skriver Aftonbladet.

TIDAL OCH APPLE MUSIC BETALAR ARTISTERNA BÄTTRE

Artister tjänar i snitt 3,5 öre per stream hos Spotify. Trots att Spotify är den största aktören på världsmarknaden så betalar flera andra tjänster bättre. Apple music betalar dubbelt så mycket, och musiktjänsten Tidal betalar 12 öre per stream. 

På Spotify ger 100 000 spelningar cirka 3 500 kronor och 1 miljon spelningar ger 35 000 kronor. En mindre summa på 1,3 öre till låtskrivarna tillkommer också från Stim, skriver Lira.

SÅ MYCKET TJÄNAR ROBYN

Sammanlagt har Robyn drygt 4 miljoner lyssnare i månaden. Detta innebär att om varje lyssnare lyssnar en gång på en låt, så ger det henne en månadslön på 120 000 från Spotify. 

Låten Dancing on my own har över 100 miljoner strömningar på Spotify. Vilket har gett en total inkomst på totalt tre miljoner kronor. 

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Så mycket tjänar Markoolio

Markoolio har drygt 500 000 lyssnare i månaden. Vilket gör att om varje lyssnare bara lyssnar på en låt en gång, så han tjänar ungefär 13 000 kronor per månad. 

Hans mest spelade låt är Ingen sommar utan reggae och den har med sina 10 miljoner strömningar totalt gett artisten en inkomst på 300 000 kronor. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du Spotify?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mede duckar Israelfrågan: "Kan inte uttala mig"

Scorsese sägs vilja göra film om Frank Sinatra

3 timmar sedan
Filmskaparen Martin Scorsese ska enligt uppgifter till Variety arbeta på en Frank Sinatra-biografi med sin mångårige samarbetspartner Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

Kinsella: Jag har aggressiv hjärncancer

igår 21:14
Sophie Kinsella, författaren till storsäljaren "En shopaholics bekännelser", behandlas för "en aggressiv form av hjärncancer", skriver hon på Instagram. Diagnosen ställdes för två år sedan.

Detaljen som avgjorde i "Sveriges mästerkock" 2024

igår 21:05
Det är dags för en rafflande final av "Sveriges mästerkock" 2024. Tess Medina och Josefine Freij ställs mot varandra där de ska laga en trerättersmeny. Men vad var det egentligen som avgjorde vinsten?

Därför avbröts Sveriges mästerkock-finalen i förtid

igår 20:57
Under onsdagen sändes Sveriges mästerkock-finalen, där det skulle avgöras vem som skulle vinna av Josefine Freij och Tess Medin. Men programmets finalavsnitt fick avbrytas i förtid. Här får du veta varför!

Tess Medina vann Sveriges mästerkock 2024

igår 20:56
En lyxig vinnarmeny med kaviar, kalvfilé och mango avgjorde. Tess Medina tog hem segern i finalen av "Sveriges mästerkock". Det känns som ett nytt liv, ett nytt kapitel, en ny era, säger hon till TT om vinsten.