Stockholm

Nu bemöter Soran Ismail våldtäktsanklagelserna

Soran Ismail
Soran Ismail. Foto: Pontus Lundahl/TT

Komikern Soran Ismail bemöter nu de våldtäktsanklagelser som riktades mot honom under metoo-hösten. – Jag har trott att jag alltid har varit schyst och respektfullI, säger han intervju med Svenska Dagbladet.


Läs mer

Det var under metoo-vågen hösten 2017 som en känd svensk komiker utreddes misstänkt för våldtäkt. Tre olika kvinnor anmälde komikern för sexuella trakasserier och övergrepp. I media skrevs det spaltmeter om mannen. I maj 2018 lades förundersökningen ner mot komikern.

Nu träder Soran Ismail, 32, fram med sitt namn och för första gången väljer han att bemöta anklagelserna offentligt. Det var honom som alla artiklarna handlade om. I en intervju med Svenska Dagbladet ger Soran nu sin bild av vad som har hänt.

– Jag har aldrig någonsin upplevt att jag har gjort något mot någons vilja. Och jag vet att det aldrig har varit utan någons tillåtelse. Jag har trott att jag alltid har varit schyst och respektfull, säger Soran till Svenska Dagbladet.

"Har inte gjort det jag anklagas för"

I intervjun med Svensk Dagbladet berättar Soran att han är glad att kvinnorna polisanmälde så att det kunde utredas ordentligt.

– Om de inte hade gjort det, utan allt bara hade stått i sociala medier, tror jag att det hade varit värre. Nu har det här fått utredas av professionella som har tittat på allting utifrån, det var en extremt grundlig utredning. Det finns en anledning till att det inte blev en rättegång och det är att det inte fanns något. Att jag inte har gjort det jag anklagades för, säger han till Svenska Dagbladet.

Soran Ismail träder nu fram. Bildkälla: Erik Mårtensson/TT Bild

Anmält kvinna för grovt förtal

Svenska Dagbladet har varit i kontakt med en av de kvinnorna som anmälde Soran och hon säger i en kommentar:

”Det han påstår – att dessa mål blivit grundligt prövade och nedlagda i brist på bevis – det är en lögn".

Debika Ray Berghog är kammaråklagare och ledde förundersökningen. Till Svenska Dagbladet säger hon att det var bristen på bevis som gjorde att förundersökningen slutligen lades ner.

Soran har i sin tur anmält en av kvinnorna för grovt förtal. Kvinnan namngav Soran i en Facebookgrupp och skrev där att hon hade blivit utsatt för sexuella övergrepp under ett års tid. 

Rättegången gällande grovt förtal inleds den 10 mars i Solna tingsrätt, skriver Svenska Dagbladet vidare.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.