Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kritik mot vikthetsen i Big Brother: "Vidrigaste någonsin"

- 25/03/2020, 11:10 -

"Sjukaste jag har hört", "Hur i helvete tänkte ni?" och "Vidrigaste någonsin" – ja, så lyder några av reaktionerna på den så kallade hälsoveckan i Big Brother. Även författaren Linda-Marie Nilsson riktar skarp kritik mot programmet och TV4.

Det är så kallad "hälsovecka" i TV4:s dokusåpa "Big Brother", och deltagarna ska gå ner en viss mängd i vikt – annars riskerar de att hänga löst och eventuellt åka ut. När deltagarna fick reda på tävligen började de genast att utbyta bantningstips och skämt om att "kräkas upp allt" hörs i klipp från "Big Brother". 

Deltagarna har lagt upp olika dietplaner och under gårdagen fick de tävla i hopprep. 

Den så kallade "hälsoveckan" har fått tittarna att gå i taket, och flera menar på att programmet uppmanar till vikthets.

Hälsovecka i Big BrotherDeltagarna i rosa laget hoppar hopprep under hälsoveckan i Big Brother. Bildkälla: TV4

Linda-Marie Nilsson: "Ett farligt budskap"

Författaren och bloggaren Linda-Marie Nilsson, 29, driver ett kroppspositivt konto på Instagram där hon har över 80 000 följare. Under tisdagen riktade hon rejäl kritik mot TV4.

Linda-Marie Nilsson
Linda-Marie Nilsson riktar skarp kritik mot TV4. Bildkälla: Christine Olsson/TT Bild

"En vecka som börjar med att ni tvingar deltagarna att väga sig och därefter tävla om att gå ner i vikt. Ni säger att den som förändrar sin vikt minst riskerar att åka ut. Minst två av deltagarna har tidigare sagt att de lider/har lidit av kroppskomplex och ätstörningar. Ca 200 000 personer i Sverige lider av ätstörningar, men mörkertalet är enormt. Många av dessa är garanterat även TV4-tittare", skriver Linda-Marie.

Linda-Marie frågar sig även hur de kan uppmana och tvinga deltagarna till "hetsbantning".

"Hur kan ni kalla en tävling om att rasa i vikt för en ”hälsovecka”? Och hur kan ni välja att sända ut detta farliga budskap till era tittare? Stoppa ”hälsoveckan” genast. För det ni bidrar med, till både deltagare och tittare, är allt annat än hälsa. Det kan snarare skada människors hälsa – för hela livet", skriver Linda-Marie på Instagram.

Linda-Marie Nilsson
Linda-Marie Nilssons inlägg på Instagram har väckt starka reaktioner. Bildkälla: Instagram/lindamariie

"Sjukaste jag har hört"

Linda-Maries inlägg har fått hundratals kommentarer, och även på Big Brothers officiella Instagramkonto väller kritiken in. Några av kommentarerna på sociala medier lyder:

”Sjukaste jävla temaveckan jag hört, jag strejkar från att kolla. Så sjukt, sjukt, sjukt med denna hälsovecka. Skäms BB.”

”Tycker att detta temat är rätt snedvridet, visst ett hälsosamt leverne är att äta nyttig mat och att röra på sig. Fokus på vikt är däremot inte hälsa, det leder bara till kropphets och en felaktig syn på välmående. Målet är väl ändå att under en hälsovecka ska man må bra? Skippa då viktfokuset, tack. Gör om och gör rätt.”

”Hur i HELVETE tänkte ni med hälsovecka? Är ni helt dumma i hela huvudet? Att väga sig och gå ner i vikt? Det här är fan sinnessjukt”

”Vidrigaste temaveckan någonsin, att ni dessutom haft en deltagare som haft ätstörning och problem med maten och ändå gör ni det här? Fy fan”

Nyheter24 söker TV4.