Hälsovecka Big Brother
Hälsoveckan i Big Brother väcker starka reaktioner.

Kritik mot vikthetsen i Big Brother: "Vidrigaste någonsin"

"Sjukaste jag har hört", "Hur i helvete tänkte ni?" och "Vidrigaste någonsin" – ja, så lyder några av reaktionerna på den så kallade hälsoveckan i Big Brother. Även författaren Linda-Marie Nilsson riktar skarp kritik mot programmet och TV4.


Det är så kallad "hälsovecka" i TV4:s dokusåpa "Big Brother", och deltagarna ska gå ner en viss mängd i vikt – annars riskerar de att hänga löst och eventuellt åka ut. När deltagarna fick reda på tävligen började de genast att utbyta bantningstips och skämt om att "kräkas upp allt" hörs i klipp från "Big Brother". 

Deltagarna har lagt upp olika dietplaner och under gårdagen fick de tävla i hopprep. 

Den så kallade "hälsoveckan" har fått tittarna att gå i taket, och flera menar på att programmet uppmanar till vikthets.

Deltagarna i rosa laget hoppar hopprep under hälsoveckan i Big Brother. Bildkälla: TV4

Linda-Marie Nilsson: "Ett farligt budskap"

Författaren och bloggaren Linda-Marie Nilsson, 29, driver ett kroppspositivt konto på Instagram där hon har över 80 000 följare. Under tisdagen riktade hon rejäl kritik mot TV4.

Linda-Marie Nilsson riktar skarp kritik mot TV4. Bildkälla: Christine Olsson/TT Bild

"En vecka som börjar med att ni tvingar deltagarna att väga sig och därefter tävla om att gå ner i vikt. Ni säger att den som förändrar sin vikt minst riskerar att åka ut. Minst två av deltagarna har tidigare sagt att de lider/har lidit av kroppskomplex och ätstörningar. Ca 200 000 personer i Sverige lider av ätstörningar, men mörkertalet är enormt. Många av dessa är garanterat även TV4-tittare", skriver Linda-Marie.

Linda-Marie frågar sig även hur de kan uppmana och tvinga deltagarna till "hetsbantning".

"Hur kan ni kalla en tävling om att rasa i vikt för en ”hälsovecka”? Och hur kan ni välja att sända ut detta farliga budskap till era tittare? Stoppa ”hälsoveckan” genast. För det ni bidrar med, till både deltagare och tittare, är allt annat än hälsa. Det kan snarare skada människors hälsa – för hela livet", skriver Linda-Marie på Instagram.

Linda-Marie Nilssons inlägg på Instagram har väckt starka reaktioner. Bildkälla: Instagram/lindamariie

"Sjukaste jag har hört"

Linda-Maries inlägg har fått hundratals kommentarer, och även på Big Brothers officiella Instagramkonto väller kritiken in. Några av kommentarerna på sociala medier lyder:

”Sjukaste jävla temaveckan jag hört, jag strejkar från att kolla. Så sjukt, sjukt, sjukt med denna hälsovecka. Skäms BB.”

”Tycker att detta temat är rätt snedvridet, visst ett hälsosamt leverne är att äta nyttig mat och att röra på sig. Fokus på vikt är däremot inte hälsa, det leder bara till kropphets och en felaktig syn på välmående. Målet är väl ändå att under en hälsovecka ska man må bra? Skippa då viktfokuset, tack. Gör om och gör rätt.”

”Hur i HELVETE tänkte ni med hälsovecka? Är ni helt dumma i hela huvudet? Att väga sig och gå ner i vikt? Det här är fan sinnessjukt”

”Vidrigaste temaveckan någonsin, att ni dessutom haft en deltagare som haft ätstörning och problem med maten och ändå gör ni det här? Fy fan”

Nyheter24 söker TV4.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

igår 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...