Big Brother
Big Brother-deltagare kritiseras för blackface.

"Big Brother"-deltagare kritiseras för blackface: "Skitprogram"

Flera av deltagarna i "Big Brother" kritiseras efter att ha målat sig i blackface, och en deltagare använde sig av n-ordet. Nu möts programmet av starka reaktioner från flera profiler.


TV4:s dokusåpa "Big Brother" har kantats av skandaler från start. Nyheter24 kunde avslöja att en av deltagarna har ett förflutet inom den högerextrema miljön och hade flera nazistiska tatueringar. På sin Instagram delade han även klipp med vit makt-musik.

Ett av banden vars musik han delade har textrader som lyder "Mein kampf det är min frukostlektyr" och senare i samma låt "Jag har lampor utav judehud". På Facebook gillade han Ku Klux Klan.

Programledarna Helle Schunnesson och Adrian Boberg valde att hoppa av efter de många nazistskandalerna.

Två deltagare fick lämna programmet efter bara några dagar – detta då de uttalat sig antisemitiskt. En annan deltagare har upprepade gånger skrikit nedsättande ord mot kvinnor, och en deltagare har hotat om våldtäkt och kallat en kvinnlig deltagare för "hora".

Under den så kallade hälsoveckan hetsades deltagarna att gå ner i vikt – något som även det väckte starka reaktioner.

Kritiseras för blackface

Nu är "Big Brother" i hetluften igen – detta då flera av deltagarna har använt sig av brun utan sol så till den grad att det har resulterat i blackface. 

Mergim Feka, Jasmine Armstrong och Julia Löfgren som de vanligtvis ser ut. Bildkälla: Jakob Dahlström/TV4

Deltagaren Mergim Feka använder sig även av n-ordet i samband med att de använde sig av brun utan solen.

"Vi ska bli bruna som...", säger han och avslutar med att säga n-ordet.

Flera profiler som bland andra Nikki Svärdsén, Stina Wollter och Karin "Kajjan" Andersson riktar nu hård kritik mot TV4 och "Big Brother".

"Big brother är ett jävla skitprogram och de som har producerat årets säsong är oerhört trångsynta för problematiken. Hjälp oss att ryta ifrån. Blackface är aldrig okej. Aldrig.", skriver Nikki Svärdsén.

Två av deltagarna efter att de använt sig av rikliga mängder brun utan sol. Bildkälla: TV4

"Det är skämmigt"

Stina Wollter delade Nikkis inlägg och riktade även skarp kritik mot tidningen Aftonbladet. Detta då en person tipsat tidningen om problematiken med blackface men fått till svar att de inväntar "skarp kritik från kända profiler" innan de kan uppmärksamma det hela.

"Blackface får var blackface så länge inte de stora mäktiga säger ifrån", skriver Nikki Svärdsén vidare.

Nikki Svärdsén riktar kritik mot Big Brother och Aftonbladet. Bildkälla: Instagram/baranikki

– Det är det här som är så hemskt. När jag skrev om den här vikttävlingen då hörde pressen av sig. Men inte när andra protesterade. Mina vänner som inte är vita förklarar om och om igen. Ropar om och om igen. Och det är viktigt att lyfta, men nä – då ska man vänta tills att en kändis – en vit jävla kändis – uppmärksammar det. Alltså vad är det här. Det är skämmigt, säger Stina på sin Instagram Story.

Joel Bendrik är exekutiv producent för "Big Brother". Till Nyheter24 säger han att det handlar om "fåfänga".

– Deltagarna verkar ha en intern tävling om vem som kan använda mest self-tanningprodukter. I huset har det aldrig handlat om annat än fåfänga, säger han.

Se klippet i spelaren ovan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!