Aviciis-fodelsedag-hyllas-med-aldri- tidigare-hord-musik
Aviciis födelsedag hyllas med aldrig tidigare hörd musik - Foto: Amy Sussman/AP, Björn Lindgren/TT

Aviciis födelsedag hyllas – spelas upp tidigare ohörd musik

Idag skulle Tim "Avicii" Bergling fyllt 31 år gammal. Under veckan kommer den amerikanska radiokanalen SiriusXM uppmärksamma psykisk ohälsa genom att spela upp ett tidigare ohört dj-set från artisten.


Den 20 april 2018 dog Tim "Aviciis" Bergling bara 28 år gammal. Senare framkom det att världsartisten tagit självmord efter en längre tid av psykisk ohälsa.

Nu har den amerikanska radiokanalen SiriusXM och The Tim Bergling Foundation slagit sig samman för att sprida medvetenhet om psykisk ohälsa.  

Spelades in för fyra år sedan 

Den 8 september skulle Tim Bergling fyllt 31 år. 

I samband med födelsedagen kommer SiriusXM spela upp "Aviciis" musik under en vecka, inklusive ett tidigare ohört dj-set från fyra år sedan.

Radiokanalen kommer även gästas av världsstjärnor som samarbetat med eller inspirerats av "Aviciis" musik. Bland annat kommer de prata med David Guetta och Rita Ora

En annan gäst är "Aviciis" pappa, Klas Bergling. I ett pressmeddelande berättar han hur han vill lyfta frågor som berör psykisk ohälsa och självmord. 

– Vi vill uppmuntra Tims fans och vi vill att alla unga personer ska veta att de inte är ensamma. Det är viktigt att prata med någon, en vän, en familjemedlem eller en kollega. Det finns hjälp att få för alla psykiska besvär som de eller deras vänner kanske har, skriver han i pressmeddelandet. 

Bildkälla: Amy Sussman/AP

"Kom som en chock för oss" 

2016 valde "Avicii" att sluta turnera i hopp om att vända sitt mående. Familjens uppfattningen var att sonen hade börjat må bättre. 

– Han var mycket mer hälsosam och han började träna. Och det verkade verkligen röra sig i en bra riktning. Självmordet kom som en chock för oss. Vi trodde verkligen att han var på bättringsvägen, har Klas Bergling tidigare sagt till Expressen

Mår du dåligt eller känner du någon som gör det och behöver hjälp? Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112. Annars finns en stödlinje för personer med tankar på självmord, ring då 90101.

LÄS MER: David Guetta om Aviciis död – blev en väckarklocka

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!