Efter kritikstorm danska Ex on the beach plockas ner

- 03/12/2020, 11:35 -

Det var under veckan som ett klipp från danska Ex on the beach började florera på sociala medier. Då deltagarna i klippet uttrycker sig både sexistiskt, kvinnofientligt och hotfullt så genererade det hela ett ramaskri.

Dplay har nu valt att ta ned den aktuella säsongen av Ex on the beach Danmark från deras streamingsajt. Detta efter att ett klipp från säsongen spridits som en löpeld på Instagram. Detta tillsammans med hashtagen #vadvisarni.

Klippet som Johanna Bladh och Katja Ziden ligger bakom visar en rad män från danska upplagorna av Ex on the beach och Paradise Hotel där de uttrycker sig extremt kvinnofientligt och sexistiskt.

I ett av klippet säger en deltagare att han ska knäcka ryggen på de tjejer som inte uppför sig med hjälp av sin penis. I ett annat klipp blir en manlig deltagare så våldsam mot en kvinna att andra deltagare får bryta in. Han fick senare lämna hotellet.

I klippet som spridit sig är det ihopklippta scener från danska Ex on the beach och Paradise Hotel. Bildkälla: johanna.bladh/Instagram

"Var tredje timme anmäls ett sexuellt övergrepp i Sverige. Våldet mot kvinnor i relationer består. I skolorna kallas kvinnor för h*ror. Samtidigt är det här vad unga personer växer upp och tittar på. 

Det här är deras förebilder: realitykändisar med hundratusentals följare på sociala medier", skrev Johanna till videon som under dagarna delats tusentals gånger på Instagram.

Under onsdagen skrev Bladh ut på sin Instagram att Dplay nu valt att plocka ned den danska säsongen för utvärdering då det förkommit kränkande ord och handlingar i programmet.

Programmet ska nu utvärderas. Bildkälla: johanna.bladh/Instagram

"Detta är enormt bra av en plattform som har en stor ung publik i Sverige. De tar ansvar, plockar ner material som är grovt kvinnokränkande och utvärderar. Precis som det ska vara: heja", skriver Johanna på sin Instagram.

"Nästa gång allt känns hopplöst och mörkt: tänk på att vi faktiskt kan skapa förändring tillsammans. Vi står enade", avslutar hon.