Stockholm

Katrin Zytomierska döms efter reklamen: "Det är inte rätt"

Katrin Zytomierska
Katrin Zytomierska döms nu. Foto: Henrik Montgomery/TT Bild

Katrin Zytomierska gjorde reklam för sitt företag Clean Eating och deras fiskolja, som Katrin menade skulle skulle "boosta immunförsvaret i Corona-tider". Nu döms Katrin för den vilseledande reklamen.


Läs mer

Det var i mars tidigare i år som Katrin Zytomierska, 43, la ut ett samarbete med sitt företag Clean Eating. På Instagram berättade Katrin att de nu lanserat en omega 3-olja.

"Det är en sjuk slump att vår omega-3 olja kommer nu, jag är så otroligt tacksam för det! Timingen kunde inte varit mer perfekt. I tider som dessa med ett läbbigt Corona-virus är det ännu viktigare än vanligt att boosta och stärka sitt immunförsvar", skrev Katrin och fortsatte:

"Jag vill starkt rekommendera er att börja ta en sked av vår olja för att skydda er i bästa mån. Den är dyr, men den är det för att den måste vara det. Det är väl investerade pengar i er hälsa. Det här är ingen produkt som vi tjänar pengar på utan en produkt vi valt att sälja för att visa att vi bryr oss om hälsan på riktigt. Pengar tjänar vi på andra saker. Ta hand om er folket! Länk i min profil", skrev hon vidare.

"Timingen kunde inte varit mer perfekt", skrev Katrin bland annat i reklamen för sin omega 3-olja. 200 milliliter av oljan kostade 399 kronor. Katrin har nu tagit bort reklamen för fiskoljan. Bildkälla: Instagram/katrinzytomierska

"Vi är många som anmält"

Kommentarerna strömmade in, och reaktionerna var starka.

"Människor dör och du utnyttjar det för att sälja en fucking fiskolja. Så otroligt smaklöst och vidrigt", skrev en person.

"Osmakligt", "Pinsamt" och "Vi är många som anmält reklamen till Konsumentverket", var andra röster.

Hela 138 anmälningar kom in till Konsumentverket, som valde att stämma Katrin.

– Det är extra illa om man använder sig av människors rädsla för sjukdom, som nu med coronaviruset. I det här fallet har influencern varken reklammarkerat inlägget på ett korrekt sätt eller kunnat visa att fiskoljan skyddar mot coronaviruset, sa Gunnar Wikström, processråd vid Konsumentombudsmannen (KO), i ett pressmeddelande.

Kan bli en dyr historia

Nu har domen mot Katrin och Clean Eating faller, och det står klart att Katrin döms. Domstolen förbjuder Katrin att göra den sortens reklam som hon gjorde för fiskoljan. 

Om Katrin skulle trotsa domstolen och fortsätta med reklam för fiskoljan eller andra kosttillskott så kommer företaget få betala 1,5 miljoner kronor i vite. Katrin själv kommer då att få hosta upp en halv miljon kronor, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

– Vi är nöjda med att domstolen delar Konsumentombudsmannens syn på marknadsföringen. Det är inte rätt att spela på människors rädsla i reklamen, säger Gunnar Wikström om domen.

I samma veva så kunde en rutinmässig kontroll utförd av Miljöförvaltningen konstatera att flera av Clean Eatings produkter inte har fått en tillräcklig märkning, skriver Resumé.

LÄS MER: 

Katrin Zytomierska stäms på en halv miljon kronor: "Grovt misskött"

Raseri efter Bianca Ingrossos video: "Hon borde få sparken"

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.