Svensk skådespelare rättegång i Florida
Den svenska skådespelaren har suttit häktad sedan juli 2019.

Svenska skådespelaren i Florida dömd till 15 års fängelse

Sedan sommaren 2019 har en svensk skådespelare suttit häktad i Florida efter att han förgripit sig på minderårig flicka. I onsdags föll hans dom – och domaren Wendy Williams Berger dömde skådespelaren till 15 år och åtta månader i fängelse.


Det var i juli 2019 som en svensk manlig skådespelaren i 45-års åldern greps i USA efter att han förgripit sig på en minderårig flicka. 

I förhör har skådespelaren berättat att han visste att det var brottsligt att ha sex med en flicka under 18 år i den aktuella delstaten, men att "de älskar varandra." 

Mannen har suttit häktad sedan juli 2019, och under onsdagen ägde hans rättegång rum i Florida. Domaren Wendy Williams Berger slog fast att den svenska skådespelaren är skyldig.

Han dömdes till fängelse i 15 år och åtta månader, skriver tidningen Click Orlando.

– Det här rovdjuret trodde att han kunde dra nytta av att han befann sig utomlands när han utnyttjade barn. Han trodde han kunde komma undan att bli upptäckt av lagen, sa Homeland Securitys utredare David Pezzutti i ett officiellt uttalande, skriver tidningen vidare

Här är allt du vill veta om skådespelaren och hur han tog kontakt med flickan.

Hur gammal är skådespelaren?

Skådespelaren är i 45-års åldern. Han är skriven på en bostadsrätt i en svensk stad. 

Den svenska skådespelaren har synts både i film och på teaterscener.

Vad har skådespelaren synts i för filmer?

Han har haft mindre roller i ett par stora svenska filmer med kända skådespelare, men främst har han arbetat vid olika teatrar. Han har haft flera roller i större uppsättningar och stått på några av de främsta scenerna i Sverige. Han har även varit verksam på teatrar i Europa.

Skådespelaren har suttit häktad sedan juli 2019.

Mannen var aktuell i en huvudroll i en pjäs med premiär våren 2020, men när produktionen fick höra om vad som hänt så tänkte de givetvis om. När den kända regissören bakom pjäsen nåddes av uppgifterna om skådespelarens brott så var han chockad. 

 – Jag vet ju ingenting om vad som hänt. Absolut ingenting eftersom jag får veta det här nu. Men i sammanhanget så känner jag att jag skiter i vår produktion. Sånt får man bara lösa helt enkelt. Det man tänker på är ju vad det är som har hänt och hur mår den här flickan? Så går mina tankar just nu, sa regissören till Aftonbladet. 

Skådespelaren syntes tidigare som medarbetare på en av Sveriges främsta teatrars hemsida, men kort efter att skådespelaren greps så möttes besökaren istället av ett felmeddelande: "Sidan finns inte". 

Vad är det här med Romeo & Julia-lagen?

Skådespelaren har erkänt att han har haft sex med flickan och att han visste hur gammal hon var. Han säger att han tog "chansen" eftersom att de "älskar varandra". 

Skådespelaren har erkänt att han haft sex med flickan.

I Florida finns något som kallas för "Romeo & Julia"-undantaget, och då handlar det om tonåringar som har sex med varandra enligt samtycke. Men det gäller inte om en person är mer än fyra år äldre än offret. 

Något som betyder att detta undantag inte kommer att kunna tillämpas på skådespelaren, som är över 20 år äldre än flickan. 

Hur träffade skådespelaren flickan?

För polisen berättade skådespelaren att han träffade flickan på nätet, och att han har pratat med henne via Instagram, sms och FaceTime innan han flög från Sverige till USA i mars. 

På Instagram har han lagt ut flera bilder på sig själv tillsammans med flickan. En bild visar hur de kysser varandra, en annan hur de ligger i en säng. En tredje bild visar flickan i en tröja som skådespelaren har köpt i en välkänd svensk butik. Både skådespelaren och flickan har skrivit öppna kommentarer till varandra.

Den svenska skådespelaren visste att flickan var minderårig men "tog chansen" då "de älskar varandra", något han själv har berättat för polisen.

Enligt amerikanska medier har de umgåtts på hotell och i köpcentrum. Polisen har gjort ett tillslag mot mannens motellrum, och där hittades flickans bagage samt flera använda kondomer i papperskorgen.

Flickan hävdar att inget tvång har använts, enligt amerikanska medier säger flickan att hon inte heller har blivit hotad eller utsatt för våld.

Skådespelaren har erkänt

Skådespelaren har berättat att de i juli 2019 hade samlag för första gången. Enligt polisrapporten hade de samlag fyra gånger.

“Han säger att de försökte ha sex igen precis innan polisen kom men att det 'inte funkade'. När jag frågade vad han menade med det säger han att 'hon är oskuld så det gjorde ont'”, står det att läsa i polisrapporten.

LÄS MER:

Svenska skådespelaren i Florida: "Mycket svårt för honom"

Flickans släkting om den svåra tiden: "Vi går igenom något helt förödande"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Jakt" – på liv och död

Väskförbud stoppar konserter med picknick

Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar: Att ta med sig picknick är inte längre möjligt.

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

Edward af Sillén ska inte bara skriva manus och regissera Eurovision Song Contest. Han blir även SVT:s kommentator. "Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland", säger han till TT.

Taylor Swifts album: "Stor, sorgsen pop"

"Stor, sorgsen pop, meditativ teater" – bitvis en katarsisk rensning efter ett avgörande uppbrott. Så sammanfattar nyhetsbyrån AP Taylor Swifts nya album “The tortured poets department,” som rymmer i princip alla hennes tidigare musikstilar.

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

2 timmar sedan
En kvinna som skaffar barn på egen hand – men blir kär i donatorn. Tuva Novotny spelar huvudrollen i Viaplays nya dramakomedi "Allt och Eva" Den handlar om att vara ensam och rädd för gemenskap men ändå söka samhörighet, säger Novotny till TT.

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

igår 23:21
Pablo Leiva Wenger är en känd hip-hop artist och skådespelare. Men vad vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor om Leiva Wenger.