Foto: TV4
Foto: TV4

Experten svarar: Borde männen i Robinson få mer mat?

Matbristen har börjat skapa konflikter bland Robinsondeltagarna – och den som uttryckt störst missnöje kring hur maten fördelas är Paul Michael Wrenkler. Han anser att kvinnorna borde få 30 procent mindre mat än männen. Men vad säger experten?


Årets Robinson-säsong är i full gång – och ju längre tid deltagarna går utan mat, desto mer lättirriterade verkar de bli.

Under veckan så har stämningen varit extra infekterad i Lag Nord, sedan deltagaren Paul Michael Wrenkler uttalat sig om hur han tycker att maten i lägret borde fördelas.

Han anser att männen oftast drar ett tyngre lass i lägret och på tävlingarna – och därför borde få mer av maten de fångat än kvinnorna.

– Bara som ett exempel, när jag som en lång person plockar upp ett blåbär från marken så bränner jag mer energi än vad Johanna och Annki gör, sade Wrenkler i onsdagens avsnitt av Robinson.

Foto: Skärmdump/TV4

"Ni ska ha 30 procent mindre"

I samband med att laget delade upp en laxsida i jämnstora bitar valde han att ventilera sina åsikter med de andra. 

– Om ni ska ha samma möjligheter, då ska ni ha 30 procent mindre. Det är precis så det funkar, sade Wrenkler, och syftade på kvinnorna i lägret.

Han blev snabbt tillbakavisad av flera medtävlande, som ansåg att samtalet var onödigt och bidrog till osämja i laget.

– Börja inte nu, vi hade det jättetrevligt nu på morgonen, sade Annki – som snabbt fick medhåll av Johanna.

Foto: Skärmdump/TV4

Vad stämmer egentligen?

Mycket längre än så kom man inte i diskussionen – och Wrenkler fick sina önskemål nedröstade av resterande lagmedlemmar.

När matsituationen är kritisk kan det såklart vara känsligt att någon anser sig ha större rätt till födan, än en själv. Men vad stämmer – egentligen? 

Större kroppar kräver mer energi

Nyheter24 tog kontakt med Linda Bakkman, Sveriges Olympiska kommittés näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap, för att reda ut saken.

Och det visar sig att Wrenkler inte är helt ute och cyklar:

– En större och muskulösare kropp kräver mer energi, så är det. Men jag kan inte kommentera siffran, och den är inte beroende av kön specifikt, säger Bakkman och fortsätter:

– Det finns lika många individuella skillnader som könsmässiga skillnader. Alla män är inte lika stora och alla kvinnor är inte lika stora.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Går inte att säga något generellt"

Att Wrenkler förbrukar mer energi när han plockar upp ett blåbär ligger det också viss sanning i.

– Längd påverkar också energiomsättning, men det går inte att säga något som gäller generellt för män kontra kvinnor, säger Bakkman till Nyheter24.

Det är med andra ord hans längd som påverkar den eventuella skillnaden, och inte det faktum att han är man, och de andra kvinnor. 

Håller du med?

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att Wrenklers tanke varken var helt fel, eller helt rätt. 

Vad tycker du – håller du med honom om att maten borde fördelas ojämnt mellan män och kvinnor?

Läs mer:

Så långt är det till närmaste Ica för deltagarna i Robinson 2021?

Tova-Sophia öppnar upp i Robinson: "Har gjort en könskorrigering"

Så långt ifrån varandra ligger lag Syd och lag Nord i Robinson

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

1 timme sedan
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

idag 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

idag 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

idag 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.

Så träffade Kjell Bergqvist 18 år yngre frun Karin

idag 14:52
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Kjell Bergqvist.