Lördag 31 Jul
Stockholm

Experten svarar: Borde männen i Robinson få mer mat?

Foto: TV4
Foto: TV4. Foto:

Matbristen har börjat skapa konflikter bland Robinsondeltagarna – och den som uttryckt störst missnöje kring hur maten fördelas är Paul Michael Wrenkler. Han anser att kvinnorna borde få 30 procent mindre mat än männen. Men vad säger experten?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Årets Robinson-säsong är i full gång – och ju längre tid deltagarna går utan mat, desto mer lättirriterade verkar de bli.

Under veckan så har stämningen varit extra infekterad i Lag Nord, sedan deltagaren Paul Michael Wrenkler uttalat sig om hur han tycker att maten i lägret borde fördelas.

Han anser att männen oftast drar ett tyngre lass i lägret och på tävlingarna – och därför borde få mer av maten de fångat än kvinnorna.

– Bara som ett exempel, när jag som en lång person plockar upp ett blåbär från marken så bränner jag mer energi än vad Johanna och Annki gör, sade Wrenkler i onsdagens avsnitt av Robinson.

Foto: Skärmdump/TV4

"Ni ska ha 30 procent mindre"

I samband med att laget delade upp en laxsida i jämnstora bitar valde han att ventilera sina åsikter med de andra. 

– Om ni ska ha samma möjligheter, då ska ni ha 30 procent mindre. Det är precis så det funkar, sade Wrenkler, och syftade på kvinnorna i lägret.

Han blev snabbt tillbakavisad av flera medtävlande, som ansåg att samtalet var onödigt och bidrog till osämja i laget.

– Börja inte nu, vi hade det jättetrevligt nu på morgonen, sade Annki – som snabbt fick medhåll av Johanna.

Foto: Skärmdump/TV4

Vad stämmer egentligen?

Mycket längre än så kom man inte i diskussionen – och Wrenkler fick sina önskemål nedröstade av resterande lagmedlemmar.

När matsituationen är kritisk kan det såklart vara känsligt att någon anser sig ha större rätt till födan, än en själv. Men vad stämmer – egentligen? 

Större kroppar kräver mer energi

Nyheter24 tog kontakt med Linda Bakkman, Sveriges Olympiska kommittés näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap, för att reda ut saken.

Och det visar sig att Wrenkler inte är helt ute och cyklar:

– En större och muskulösare kropp kräver mer energi, så är det. Men jag kan inte kommentera siffran, och den är inte beroende av kön specifikt, säger Bakkman och fortsätter:

– Det finns lika många individuella skillnader som könsmässiga skillnader. Alla män är inte lika stora och alla kvinnor är inte lika stora.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Går inte att säga något generellt"

Att Wrenkler förbrukar mer energi när han plockar upp ett blåbär ligger det också viss sanning i.

– Längd påverkar också energiomsättning, men det går inte att säga något som gäller generellt för män kontra kvinnor, säger Bakkman till Nyheter24.

Det är med andra ord hans längd som påverkar den eventuella skillnaden, och inte det faktum att han är man, och de andra kvinnor. 

Håller du med?

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att Wrenklers tanke varken var helt fel, eller helt rätt. 

Vad tycker du – håller du med honom om att maten borde fördelas ojämnt mellan män och kvinnor?

Läs mer:

Så långt är det till närmaste Ica för deltagarna i Robinson 2021?

Tova-Sophia öppnar upp i Robinson: "Har gjort en könskorrigering"

Så långt ifrån varandra ligger lag Syd och lag Nord i Robinson

Kommentera
Kopiera länk
Dela