Nyheter24 listar 6 saker du inte visste om artisten och skådisen Oscar Zia.
Nyheter24 listar 6 saker du inte visste om artisten och skådisen Oscar Zia. - Foto: Foto: Claudio Bresciani/TT

6 saker du inte visste om artisten Oscar Zia

Artisten, skådisen och radioprataren Oscar Zia syns flitigt i media. Nyheter24 listar sex saker du kanske inte visste om den framgångsrike multitalangen!


Om inte Oscar Zia, 24, syns i karaktär på tv, så syns han istället på scen med hits såsom "Då tror du fel". 

Men hur slog Oscar igenom, vad har han gjort tidigare och vem är egentligen hans storebror? Det, och mycket mer, reder Nyheter24 ut!

1. Var slog Oscar Zia igenom? 

Oscar under sin medverkan i X Factor 2012. Foto: Henrik Montgomery/TT

Oscar har sjungit i hela sitt liv och när han var 16 år gammal medverkade han i den svenska versionen av "X Factor". Där kammade han hem en åttonde plats och kort därefter deltog han i "Let's Dance" där han knep en andraplats!

2. Har Oscar Zia varit med i Melodifestivalen?

Om du missade Oscar i X Factor kan du säkert ha sett honom i Melodifestivalen. Han har nämligen varit med hela tre gånger: 2013, 2014 och 2016. Allra bäst gick det 2016 när Oscar tog hem andraplatsen i finalen. 

Oscar Zia tillsammans med Anis Don Demina under Melodifestivalen 2021. Foto: Claudio Bresciani/TT

Som om att det inte vore nog ledde den Mello-rutinerade 24-åringen faktiskt en av 2021-års deltävlingar tillsammans med Anis Don Demina och Christer Björkman

3. Är Oscar Zia gay? 

Oscar vid QX-galan 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På QX-galan 2017 tilldelades Oscar, som kommit ut som gay året innan, priset "Årets Homo". Han höll då ett uppskattat tal om att som ung våga ta steget och berätta för omvärlden vem man är. 

4. Är Oscar Zia släkt med Dante Zia?

Tycker du kanske att Oscar påminner om någon? Då kan det mycket väl vara kocken och den tidigare Sveriges mästerkock-deltagaren Dante Zia som du förväxlar honom med. De är nämligen bröder och Dante syns med jämna mellanrum i köket i TV4:s Nyhetsmorgon!

Tillsammans delar bröderna, som har italienskt påbrå, sin förkärlek för pasta. 

5. Vilka tv-serier har Oscar Zia varit med i?

I tv-serien "Skitsamma", producerad av Nour El Refai och utgiven 2021, spelar Oscar rollen som Emil. Han skådespelar då mot bland andra Young Royals-skådisen Malte Gårdinger

Dessutom kommer Oscar att axla huvudrollen när bloggaren Sandra Beijers ungdomsroman "Allt som blir kvar" blir tv-serie på SVT.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

6. Hur mycket pengar tjänar Oscar Zia? 

Under 2019 drog Oscar in 436 600 kronor, vilket med andra ord gav artisten en månadslön på drygt 36 000 kronor.

I det egna bolaget "Ansgaari Creations AB" trillar det dessutom in rejält med slantar. År 2020 omsatte man 1 732 000 kronor under 2020, och hade en vinst på 258 000 kronor.

Samma år beräknades bolagets tillgångar uppgå till 838 000 kronor. 

Läs mer:

5 saker du inte visste om Edvin Törnblom

7 saker du inte visste om Shima Niavarani

Senaste nytt

Statens konstråd köper Odells verk

3 timmar sedan

Sopranos-stjärnan skaffade OnlyFans – räddade huset från Kronofogden på 5 minuter

idag 15:55
Den 51-åriga Sopranos-stjärnan Drea de Matteo har skaffat OnlyFans – och det har gjort att hon nu har lyckats rädda sitt hus från Kronofogden. I en ny intervju berättar Drea om det okonventionella beslutet – och att hennes 16-åriga dotter hjälper till att redigera de lättklädda bilderna som ska ut på OnlyFans.

Isabella Löwengrip fick chocknota – så mycket kostade kranvattnet

idag 14:31
Isabella Löwengrip och fästmannen Paul Sundvik har befunnit sig på skidresa i de schweiziska alperna. Att det är fantastiskt vackert är nog de flesta överens om – och kanske även att Schweiz är i dyraste laget. Det blev Isabella varse efter att ha fått in notan på en restaurang...

Hotell Romantik-paret har gjort slut – avslöjar nya kärleken

idag 14:11
Monica Sundberg och Tino Borg Teroni blev ett par efter säsong ett av "Hotell Romantik". Nu berättar Monica att de gått skilda vägar, och att hon har träffat en ny kärlek...

Kändisvännen greps på Riche med kokain: "Tänkte att det skulle bli kul"

idag 14:09
På medlemsklubben Noppes hade kändisvännen träffat på en bekant som gav honom en påse kokain. Någon timme senare greps han på innekrogen Riche. Nu döms mannen, som även är topp-vd på ett välkänt företag, till rekordhöga böter.

Trump måste sluta spela Sinéad O'Connors musik

idag 14:00
Den döda sångerskan Sinéad O'Connors dödsbo vill förbjuda den republikanske presidentkandidaten Donald Trump att spela hennes musik på sina politiska valmöten, uppger BBC.