7 saker du inte visste om Shima Niavarani

Shima Niavarani är en av tre programledare som ska guida det svenska folket genom finalen av Melodifestivalen 2021. Men vem är den prisbelönta skådespelerskan? Nyheter24 listar 7 saker du förmodligen inte visste om Shima.


I Melodifestivalens finalprogram är det ingen mindre än Shima Niavarani, 35, som axlar programledarrollen. Vid sin sida har hon både Christer Björkman och Måns Zelmerlöw. Läs mer om Måns och hans saftiga årslön här.

Men du har kanske inte koll på Shima sedan innan? Lugn, vi bjuder på en lista med 7 saker som kommer att göra att du lär känna skådespelerskan lite bättre!

1. Flytt från krig

Shima Niavarani. Foto: Jessica Gow/TT

Shima föddes 1985, mitt under Iran-Irak-kriget, i Irans huvudstad Teheran. När hon var fyra år gammal tvingades hon, tillsammans med sin pappa, hålla sig undangömd innan de kunde fly från Iran. De kunde senare återförenas med den övriga familjen på en flyktingförläggning i Jämtland. 

2. Genombrott vid 19 års ålder

Shima, 2013. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Som 19-åring fick Shima sitt genombrott med enmansföreställningen "Autodidakt i enmanstakt". Föreställningen, som Shima producerade helt på egen hand, fick flera kulturpriser. Imponerande, eller hur?

3. Yngsta deltagaren någonsin i "Stjärnorna på slottet"

Foto: Christine Olsson/TT

Så sent som förra året var Shima en av deltagarna i "Stjärnorna på slottet". Som 35-åring var hon därmed den yngsta deltagaren någonsin i SVT-programmet. På slottet berättade hon om sitt liv för andra kändisar, däribland Ola Rapace och Charlotte Perrelli. Läs mer om Mello-aktuella Charlotte här.

4. Sommarpratade 2012 och 2020

Shima när sommarvärdarna presenterades 2012. Foto: Christine Olsson/TT

Redan 2012 fick Shima sommarprata i P1 för första gången och 8 år senare, sommaren 2020, välkomnades hon tillbaka för att vara sommarvärd igen. Då pratade hon bland annat om vikten av att person med utomeuropeiskt ursprung får roller som sträcker sig bortom offerroller. 

5. Varit med i julkalendern flera gånger

Shima vid inspelningen av 2018 års julkalender. Foto: Claudio Bresciani/TT

Har Shima varit med i julkalendern, kanske du tänker? Ja, det har hon – hela tre gånger. Du kan ha sett henne i "Tusen år till julafton" från 2015, "Selmas saga" från 2016 eller "Storm på Lugna gatan" som sändes 2018. 

Förutom att medverka i julkalendern har Shima varit med i flera drama- och komediserier såsom "30 grader i februari" och "Sjölyckan" där hon skådespelar mot bland andra Henrik Schyffert. Läs vad Henrik har för årsinkomst här.

6. Kan sjunga och har släppt egen musik

Shima framträder på "Allsång på Skansen" 2017. Foto: Christine Olsson/TT

Du kanske trodde att Shima enbart ägnade sig åt skådespelare? Då har du fel! Hon har nämligen en fantastisk sångröst och har släppt musik under eget namn. Denna musik har hon sedan framfört i tv-program såsom "Allsång på Skansen" och "Moraeus med mera", såväl som på Hultsfredsfestivalen och Popaganda.

7. Lett QX-galan – två gånger

Foto: Erik Simander/TT

Att guida tittarna genom finalen av Melodifestivalen lär säkerligen innebära viss nervositet för Shima, men hon har faktiskt tidigare erfarenhet av att programleda. Både 2017 och 2018 var hon nämligen konferencier för den tv-sända QX-galan. 

Läs mer:

Allt du vill veta om Christer Björkman

Här är allt du vill veta om Mello-aktuella The Mamas

Allt du vill veta om Klara Hammarström i Melodifestivalen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Robinson-Charlottas kritik mot TV4:s klippning: ”Framställts som en mobbare”

2 timmar sedan

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

idag 12:00
"Den sista resan" har setts av 315 440 biobesökare sedan premiären och är därmed Sveriges mest sedda dokumentär på bio någonsin. Filmen, som är gjord av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, slår nu Stefan Jarls "Ett anständigt liv" från 1979 som innehade det tidigare rekordet.

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

idag 11:37
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

idag 10:36
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

idag 10:08
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

idag 09:10
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.