Lördag 13 Aug
Stockholm

Deodoc fälls för reklam med Bianca Ingrosso

Den omtalade reklamen mötte mer eller mindre än hatstorm när den började att florera på sociala medier. Nu har företaget bakom fällts.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i mars tidigare i år som Bianca Ingrosso, 26, dök upp i en reklamfilm som representerar företaget Deodocs mensskydd. 

I reklamfilmen så visar Bianca menscykelns olika stadier, vilket inte direkt togs emot väl av publiken. 

Bland annat går Bianca mellan att skratta, gråta, äta pizza, skrika och känna sig sensuell. 


Några av kommentarerna under filmerna löd: 

"Så otroligt problematiskt att sexualisera och förlöjliga menscykeln på detta vis"

"Tycker detta skämtar om menscykeln mer än något annat. För många kvinnor är menscykeln ett stort problem och inte särskilt roligt."

"Varför ska alltid kvinnan sexualiseras utifrån mannens perspektiv? Som ung förebild Bianca finns oändligt med möjligheter att stå upp för alla tjejer och kvinnor. Fy vilken vidrig reklam..."

"Wow influensers har verkligen nått en ny nivå av okunskap"

"Vidrig reklam och hemskt att hon gör vad som helst för pengar! Ogillar skarpt era produkter som mest känns onödiga och kvinnoförnedrande"

"Förlåt men ni har verkligen skämt ut er med den här reklamen lol, den är extremt märklig"

Deodoc fälls

Under veckan kunde Breakit berätta att reklamen ju fällts. 

I beslutet, som fattades i april i år, riktar Reklamombudsmannens opinionsnämnd framförallt sin kritik mot hur reklamen porträtterar en stereotyp könsroll. Därmed anser de att den strider mot Internationella Handelskammarens (ICC) regler.

“Nämnden finner att reklamen framställer kvinnan som styrd av menstru­a­tionscykeln gällande humör och agerande. Reklamen framställer härigenom kvinnor i en stereotyp könsroll och kan anses förmedla en nedvärderande bild av kvinnor i allmänhet”, skriver organisationens i sitt fällande.

Det finns inget som tvingar bolaget att ta bort reklamen och beslutet följs inte av något straff utöver publiceringen av beslutet på Reklamombudsmannens hemsida.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.