Nils van der Poel debuterar som sommarvärd.
Nils van der Poel debuterar som sommarvärd. - Foto: Thomas Johansson/TT

Nils van der Poel om mammans död: "Gav mig allt"

Nils van der Poel debuterar som sommarvärd för P1 under lördagen. I avsnittet öppnar han upp om känslorna efter mamma Agnetas bortgång.
– Jag hade önskat mig 24 år till med henne, säger han.


Uppväxt

Den 25 april 1996 föddes den nu 25-åriga Nils van der Poel. Hans efternamn kommer från sin farfar, som flydde kriget i Nederländerna och hamnade i Trollhättan, där Nils är uppväxt.

Under livet har Nils största fiende men också bästa vän varit motivationen. I sitt sommarprat berättar han att den fick honom att göra någonting som de flesta helst hade undvikit till högsta grad:

– Motivation fick mig att bli så kall i regnet att jag till slut kissade på mina händer för att värma upp dem. Den fick mig att i vuxen ålder springa tills jag började gråta. Och sedan fortsätta springa.

Bildkälla: Mikael Fritzon/TT

Karriär

Det var när hans pappa berättade, efter att Nils under en tid spelat bandy, att det också fanns en skridskoklubb. Det visade sig senare vara kärlek vid första åket för Nils och skridskon.

Idag tävlar han för SK Trollhättan, är regerande världsmästare på 5 000 och 10 000 meter och har vunnit 16 individuella SM-guld och tre SM-guld i lag. 2018 kom han på plats 14 i 5000 meter vid OS i Pyeongchang 2018.

I Amsterdam vann han 10 000 meter och hamnade på sjätte plats i Allround-VM.

Hittills har 2021 varit ett riktigt succéår för Nils, som nyligen tog nytt världsrekord på 10 000 meter med en tid på 12.32,95. Nils förväntas därför göra riktigt bra ifrån sig på OS 2022.

Förutom sina många vinster i skridskoåkning, har han också gjort lumpen i Arvidsjaur, sprungit ultramaraton och cyklat från Riksgränsen till Smygehuk. Lumpen var enligt honom ett försök till att komma bort från skridskoåkningen eftersom han under perioden "hatade skiten", hade ångest och inte klarade av att äta ordentligt.

I sommar ska han dessutom checka av 100 fallskärmshopp, ett intresse han brinner så starkt för att han inpå OS 2018 flyttade in i en barack vid Johannisbergs flygplats i Västerås med några vänner – för att kunna hoppa fallskärm så ofta som möjligt.

Familj

Nils familj består av pappa Göran och mamma Agneta, men livet har inte varit enkelt för familjen van der Poel.

Hans mamma drabbades av cancer för andra gången. Något hon meddelade under frukosten två dagar efter att han vunnit guld.

– Två veckor senare dog hon. Det finns gott om anledningar att förakta livet och vända sig emot det. Ursäkter till att välja den enkla vägen, ljuga, bedra, förfalla och missunna. Men det finns också gott om människor som behöver det bästa av oss, säger han i sommarpratet och fortsätter:

– Jag kommer aldrig bli densamma igen. Jag måste ha något annat nu. Min mamma gav mig allt jag behövde för att kunna ta hand om mig själv. Men hon gav mig inte allt jag ville ha. Jag hade önskat mig 24 år till med henne.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SVT gör serie om Noréns skandalpjäs

Carina Burman får Bonnier-stipendium

1 timme sedan
Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2024 går till Carina Burman för boken "Drottningar och pretendenter. Om guldålderns deckarförfattarinnor".

Sofia Jannok kan få novellpris

1 timme sedan
En Augustpristagare och en känd artist döljer sig bland årets nominerade till Sveriges Radios novellpris. Ia Genberg och Sofia Jannok är två av de fem författare som konkurrerar om priset.

De får Dynamostipendiet

1 timme sedan
Årets Dynamostipendier om 150 000 kronor går till Nina Beckmann och Karin Z Sunvisson.

Gyllenhaal lovar bättring – kommer till Sverige

2 timmar sedan
"Underlig men underhållande". Det var Jake Gyllenhaals betyg på originalversionen av "Road house". Nu axlar han själv Patrick Swayzes roll som ärrad slagskämpe i en ny filmatisering.

Indieartister växer på Spotify

3 timmar sedan
Ungefär hälften av alla pengar som Spotify betalade ut i ersättning under fjolåret genererades av oberoende artister, så kallade independentartister, meddelar musiktjänsten i ett pressmeddelande.