Fredag 21 Jan
Stockholm

Följarna varnade Einár på sociala medier – innan mordet

Nils Einár Grönberg
Varningsflaggorna var många – redan innan mordet. Foto: Jessica Gow/TT och SVT/"Einár 2002-2021

I SVT:s nya dokumentär om Nils “Einár” Grönberg skildras rapparens liv och framgångar, samt vad som ledde fram till hans död i oktober 2021. Det visar sig att varningssignalerna var många, redan innan mordet skedde.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 21 oktober 2021 sköts den 19-åriga artisten Nils "Einár" Grönberg till döds i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. 

Händelsen chockade och berörde hela Sverige, och polisen arbetar fortfarande med att reda ut vilka som mördade artisten. Här kan du läsa mer om polisens kartläggning om vart de misstänkta skyttarna flydde efter mordet begåtts.

Här kan du läsa Nyheter24:s sammanfattning av fallet.

Ny dokumentär om Einár släpps på SVT

Natten till torsdag släpptes SVT dokumentären “Einár 2002-2021” där rapparen Nils Grönbergs väg till framgång skildras, men även vad som ledde till hans död. 

I dokumentären redogör journalisten Diamant Salihu om vad som gjorde att Einár fick en måltavla på ryggen, och de många varningssignaler som fanns redan innan han mördades. 

Einár umgicks med gängkriminella innan han dödades

– Pengar drar till sig kriminella. Och Einár var själv en person som också drogs till grovt kriminella personer, förklarar journalisten. 

Diamant Salihu. Foto: SVT/“Einár 2002-2021”

Enligt Diamant Salihu omgav sig rapparen med personer som hade tongivande roller i den svenska gängkriminella miljön. 

Följarna varnade Einár – innan mordet

Tiden närmast sin död sökte Einár sig till nya personer som både hade starka gängkriminella kopplingar, men som även själva var artister. 

– Det här var något som jag och många följare på sociala medier hade reagerat på. Det hade dykt upp bilder på personer som Einár hittills inte riktigt har visat att han har umgåtts med, säger journalisten. 

Foto: SVT/“Einár 2002-2021”

De nya personerna som rapparen umgicks med tiden innan mordet lade även upp bilder på gängmedlemmar som sitter dömda på livstid för exempelvis mord, vilket enligt Diamant Salihu var en varningsflagga. 

– Det här gjorde att till och med människor som följde Einár på sociala medier började skriva kommentarer om att snart kommer det hända någonting. Snart kommer du kommer kanske dö. Så det fanns flera varningssignaler innan han blev mördad, säger Diamant Salihu. 

Foto: SVT/“Einár 2002-2021”

Dokumentären "Einár 2002-2021" finns att streama på SVT Play.

Kommentera
Kopiera länk
Dela