Stockholm

Svek, hot och hämnd: Här är pusselbitarna i Einár-mordet

Rapparen Einár sköts till döds i Hammarby Sjöstad den 21 oktober i år.
Rapparen Einár sköts till döds i Hammarby Sjöstad den 21 oktober i år. Foto: Karin Wesslén/TT och Christine Olsson/TT

Drygt två månader har gått sedan den prisade rapparen Nils "Einár" Grönberg sköts till döds. Ingen har gripits misstänkt för mordet, men sedan dess har en rad uppgifter om den pågående polisutredningen florerat i media. Nyheter24 sammanfattar uppgifterna.


Läs mer

Det var den 21 oktober i år som den prisbelönte rapparen Nils "Einár" Grönberg sköts ihjäl i Hammarby Sjöstad i Stockholm. 

Veckan därpå var det tänkt att han skulle kallas för att vittna mot Vårbynätverket, som kidnappat honom under våren 2020, i hovrätten. Så blev inte fallet. 

Einár ska flytt för sitt liv – sköts på nära håll

I stället ska 19-åringen ha skjutits till döds på nära håll. Uppgifter till Aftonbladet, vilka Nyheter24 tidigare rapporterat om, gör gällande att Einár mördades i vad som beskrivs som en "avrättning" på 1,5 meters håll. 

Detta efter att han, tillsammans med två rappare med kopplingar till gängkriminella nätverk i Stockholm, ska ha flytt för sitt liv när han lämnat ett cykelförråd i bostadsområdet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Under flykten från gärningspersonerna ska Einár ha försökt ta sig in i en port, men inte lyckats.

– Einár springer mot sin port men av någon anledning springer han istället mot grannporten, troligtvis för att den är närmast, men där funkar inte hans nyckelbricka och han kommer inte in, har en källa med insyn sagt till Aftonbladet.

Läs mer om flykten här.

Polisen förtegna om Einár-utredningen

Sedan dödsskjutningen av artisten har polisen, som inlett en förundersökning om mord, varit förtegna vad gäller utredningsarbetet. 

– Vi har fått in uppgifter om att ett antal gärningspersoner avvikit från platsen, sade Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen i region Stockholm, till Nyheter24 kort efter mordet.

När Nyheter24 kontaktar polisen i mitten av december är de fortsatt förtegna, och uppger att de inte kan dela med sig av några nya uppdateringar i ärendet. 

Einár levde med hotbild – hade skyddad identitet

Enligt uppgifter till flera svenska medier levde Einár med en hotbild mot sig och hade, sedan en tid tillbaka, skyddad identitet, vilket Nyheter24 då rapporterade om

– Det låg en skottpeng på Einár, sade en källa till Aftonbladet kort efter mordet.

Foto: Jessica Gow/TT

I december uppgav en uppgiftslämnare för tidningen att ett kriminellt nätverk hade satt ett pris på rapparens huvud: en miljon kronor. Läs mer om det här.

Såldes ut av en vän – enligt uppgifter

Källor har även uppgett för Aftonbladet att polisen arbetar med teorin att Einár blev förrådd av en person i sin närhet. Läs mer om det här.

Dessa källor uppger också att polisen gjort husrannsakan hos två personer i rapparens närhet och att deras kläder skickats för teknisk analys.

Mobiltelefon ska vara beslagtagen

Polisen ska också, enligt uppgifter till Expressen, ha beslagtagit en mobiltelefon tillhörande en av de två personer som var med Einár när han sköts ihjäl i Hammarby Sjöstad.

Men enligt uppgifterna har personen ifråga vägrat att låsa upp mobiltelefonen, och ska dessutom ha vänt sig till Stockholms tingsrätt för att få tillbaka den.

Kan ha varit en hämndaktion för knivdåd

Redan tidigt i polisens utredning började man, enligt uppgifter till bland annat Aftonbladet, utreda huruvida mordet kunde kopplas samman med ett knivdåd på krogen Nosh and Chow i Stockholm.

En man i 25-årsåldern, med kopplingar till ett gäng i Stockholm, blev då knivhuggen och tre unga män, däribland Einár, greps misstänkta för dådet – men släpptes sedan på fri fot. 

Foto: Jessica Gow/TT

I samband med knivattacken ska offret, enligt Expressen, ha skrivit ett dödshot i blodpölen på golvet. Läs mer om det här.

Teorin om Einárs raplåt: "Bensin på brasan"

Bland de som dömdes för kidnappningen av Einár fanns två rappare. När de satt häktade blev den enes lillebror skjuten till döds i Kista, och händelsen tros därefter ha refererats till i en av Einárs senaste låtar på ett nedsättande vis.

Foto: Jessica Gow/TT

Så här löd textraderna:

”Folk här är tokiga, spela inte roliga

Jalla, låt oss se vem av oss som är modigast

Efter du är gone, jag ser till att din bror ....”

Detta kan, enligt källor till SvD, ha blivit "som bensin på brasan" och ska ha lett till att man även utrett kopplingen mellan mordet i Kista och dödsskjutningen av Einár.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.