Söndag 9 Maj
Stockholm

Krossad av näthatet - Big Brother-deltagaren fick ätstörningar

Näthatet krossade henne långsamt.
1 av 4
Näthatet krossade henne långsamt. Foto: Eyewitness Pictures Sweden / STELLA PICTURES
Nu är Hanna Rosenberg inte lika glad längre.
2 av 4
Nu är Hanna Rosenberg inte lika glad längre. Foto: Eyewitness Pictures Sweden / STELLA PICTURES
Här gick hon ur Big Brother-huset.
3 av 4
Här gick hon ur Big Brother-huset. Foto: Eyewitness Pictures Sweden / STELLA PICTURES
Annica Englund innan ingång i ''Big Brother''-huset
4 av 4
Annica Englund innan ingång i ''Big Brother''-huset. Foto: Eyewitness Pictures Sweden / Stella Pictures

Nätmobbningen blev det som fick bägaren att rinna över - bästa väninnan talar om självmordstankar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kändisar med ätstörningar

Andra kändisar som lidit av bulimi är bland andra Melanie C, som fick bulimi efter diverse skriverier om hennes kropp i media.

Paula Abdul erkände 1995 att hon haft bulimi i 17 år och anledningen sägs vara hennes konkurrerande dansare som var längre och smalare än henne. Hon går bland annat på möten hos ”anonyma hetsätare”.

Christina Ricci har lidit av både depression och anorexia. 

Lady Gaga har lidit av både anorexia och bulimi och nyligen drog hon igång en kampanj mot just detta. 

Lindsay Lohan erkände i Vanity Fair år 2006 att hon är bulimiker. Hon har pendlat i vikt genom åren och varit inne på rehab x antal gånger för diverse olika missbruk.

Hanna Rosenberg, 23, känd från årets upplaga av ”Big Brother”, har ätstörningar. Och det är inte första gången. Det hela började när hon var elva år gammal och när hon var 18 år blev hon frisk-förklarad. Nu är störningarna, som kostat många unga tjejer och killar både energi och liv, tillbaka.

– Hanna är långt nere just nu. Det har gått så långt för henne att hon skrev in sig på sin gamla klinik i veckan och det var kommentarerna här på min blogg som gjorde att bägaren rann över. Hon träffar sin terapeut, folk kommer att bevaka henne och hennes kost så att hon inte fortsätter att svälta sig själv för att ni människor därute ska godkänna hennes utseende, skriver Annica Englund, 22, i sin blogg

Annica var även hon med i ”Big Brother” och hon och Hanna blev bästa vänner efter programmet.

Att överväga ta sitt liv

– Det jag och Hanna har är det ingen får förstöra, så alla ni nätmobbare därute, lägg ner. Ingen människa ska behöva må dåligt och överväga att ta sitt liv för att det inte passar er, skriver Annica i bloggen. 

I våras lämnade Hanna "Big Brother"-huset och sedan dess har hon mött mycket kritik för sin kropp.

 – Bägaren har väl egentligen varit full hela tiden sen i våras. Men det var fortfarande denna ständiga häxjakt på min kropp, konstant i ett halvår på diverse forum, som satte igång mina gamla vanor för ungefär en månad säger. Min bästa kompis, Annica, fick nog och sa att ”nu fan säger vi ifrån”, säger Hanna till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är många unga tjejer som läser Annicas blogg så jag gav henne fria händer att skriva om min historia, men framför allt för att belysa problemet kring näthat utan att fokusera på just mig, fortsätter hon.  

Behandling för ätstörningar finns att få, men näthatet är allt svårare att försvinna från. 

– För min egen skull vill jag hålla behandlingen privat, men jag är inte ”omhändertagen”. Det vill jag poängtera. Jag har själv sökt hjälp hos de som hjälpt mig i nästan tio år, säger Hanna till Nyheter24.  

 ”Big Brother”-medverkan spädde på 

Hanna hävdar också att när hon gick in i ”Big Brother”-huset var hon medveten om att folk på utsidan skulle prata illa om hennes utseende.

– Men det är tyvärr ingenting man kan förbereda sig på. Jag trodde att jag var starkare än jag var, och då är jag ändå väldigt stark, säger Hanna. I slutändan handlar det inte om mig. Det handlar om att näthatare borde se upp med vad de skriver. Tillbakakan är brutalt omodern, avslutar hon.

På twitter skriver Hanna:


För en tid sedan sände man en dokumentär på SVT Play om just mobbning och nätmobbning som försummat många unga
människors liv.


Kommentera
Kopiera länk
Dela