Krig Ukraina
Carina Bergfeldt. - Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT/Sergei Grits

Carina Bergfeldts förtvivlan efter Rysslands invasion av Ukraina: "Tänker på min bror"

Under torsdagen den 24 februari hände det som många kallat det värsta möjliga scenariot: Ryssland gick till storskalig militär attack mot Ukraina. En av de som uttryckt sin oro är Carina Bergfeldt.


På torsdagen vaknade Sverige upp till nyheten att Ryssland gått till en omfattande attack mot Ukraina. 

Kriget i Ukraina bröt ut den 24 februari

Under torsdagen den 24 februari hände det som många kallat det värsta möjliga scenariot: Ryssland gick till storskalig militär attack mot Ukraina. Läs allt vi vet om invasionen här.

Detta efter att det säkerhetspolitiska läget i de östra delarna av Europa, under de gångna månaderna, genomgått vad man vid organisationen Folk och Försvar beskrivit som en "kraftig försämring".

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina 

Men konflikten mellan Ryssland och Ukraina sträcker sig långt bak i tiden. Många ukrainska invånare pekar dock på hur

  • I november 2013 tar sig tiotusentals ukrainska medborgare ut på Kievs gator för att demonstrera mot att landet, efter ryska påtryckningar, backat från förhandlingarna om ett samarbetsavtal med EU. 
  • I februari 2014 tvingas Ukrainas tidigare president, den ryskstödde Viktor Janukovytj, lämna sin post efter att drygt 100 personer dödats i samband med demonstrationerna. 
  • I mars 2014 annekterar Ryssland, som ville se Janukovytj vid makten, Krimhalvön och två andra landområden i Ukraina.
  • I april 2021, efter att konflikten blossat upp och lugnats ned vid upprepade tillfällen, flyttar ryska militärtrupper närmare den ukrainska gränsen.
  • I slutet av november 2021 flyttas uppemot 100 000 ryska soldater till den ukrainska gränsen.
  • Den 21 februari 2022 erkände Vladimir Putin de ukrainska städerna Luhansk och Donetsk som självständiga entiteter – något som fördömdes globalt. Läs mer om det här.
  • Den 24 februari inledde Ryssland kriget mot Ukraina genom en storskalig militär attack. 

Varför är det krig i Ukraina?

Vladimir Putin uppgav i ett tv-sänt tal, den 24 februari, att syftet med invasionen är att demilitarisera landet och att röja undan nazister i vad han kallar den ukrainska "juntan". Detta är Putins nu officiella anledning till varför det är krig i Ukraina. 

Carina Bergfeldt: "Fruktansvärt" 

Överallt på sociala medier och forum uttrycker nu folk världen över sin rädsla över vad som håller på att hända – och just nu händer. 

En av dem är programledare Carina Bergfeldt. Detta då hon bland annat har en bror som är militär. 

"Fruktansvärda nyheter att vakna upp till. Tänker på alla i Ukraina som är livrädda nu. Tänker på min bror, som i morgon beger sig iväg till Slovakien för att träna NATO-soldater för strid i en övning som nu blir verklighet", skriver hon och fortsätter: 

"Liv har redan spillts i natt. Och det är bara början. Så ofantligt onödigt och sorgligt. Och det händer här. Två timmar från oss", avslutar hon. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!