Elles chefredaktör berättar nu för Dagens Media om beslutet att porta Ebba Busch från galan.
Elles chefredaktör berättar nu för Dagens Media om beslutet att porta Ebba Busch från galan. - Foto: Henrik Montgomery/Claudio Bresciani/TT

Ebba Busch portad från Elle-galan: Kakan Hermansson "vägrade"

Ebba Busch petades från Elle-galan. Någonting som enligt uppgift ska ha berott på att konferenciern Kakan Hermansson vägrat leda galan om Busch fick komma. Om detta kommenterar nu Elles chefredaktör Cia Jansson i ett mejl till Dagens Media.


Det var efter uttalandet om kravallerna under påskhelgen som KD-ledaren Ebba Buschs inbjudan till Elle-galan drogs tillbaka. Någonting som Elle själva valde att kommentera i sociala medier.

“Just nu pratas det mycket om att KD-ledaren Ebba Busch inte fick komma på ELLE-galan. Det stämmer att Ebba Buschs inbjudan drogs tillbaka. Beslutet har fattats av ELLEs redaktion. ELLEs värderingar står för mångfald och mot våld i alla dess dimensioner. Uttalandet som har gjorts från KD-ledaren under den senaste tiden är motsatsen till dessa värderingar och inget vi ville skulle ta fokus från galan.”, skrev Elle på Instagram under lördagen.

De valde också att stänga av kommentarsfälten på Instagram och Facebook “med anledning av personliga påhopp”.

Ebba Busch på Elle-galan 2020. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Enligt uppgifter: Kakan Hermansson hotade att hoppa av

Enligt tidiga uppgifter till Expressen var Karin “Kakan” Hermansson en av anledningarna till att Ebba Busch portades från Elle-galan. 

Kakan var konferencier på galan och ska ha hotat med att hoppa av uppdraget om inte Ebba Buschs inbjudan drogs in, berättar Ebbas nära vän Anitha Clemence för Dagens Nyheter. Enligt henne ska Ebba Busch ha fått reda på det via PR-ansvariga för Elle-galan.

Detta har nu Elle valt att kommentera.

– Jag vill först och främst understryka att det var Elles beslut och ingen annans. Elles värderingar står för mångfald och mot våld och beslutet fattades efter det hårt kritiserade uttalandet från partiledaren förra helgen. Det var ingen konferencier som fattade beslutet eller påverkade beslutet, det är en medieanka, skriver Elles chefredaktör Cia Jansson i ett mejl till Dagens Media.

Kakan Hermansson var konferencier på Elle-galan 2022. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Elle: "Vi är emot våld och det var mot den bakgrunden som beslutet fattades"

På frågan om hur mediehuset resonerade kring beslutet av att porta Ebba Busch svarade Cia Jansson att de vill vara tydliga med att de är emot våld:

– Vi värnar yttrandefriheten, men vi vill också vara tydliga att vi är emot våld och det var mot den bakgrunden som beslutet fattades.

Cia Jansson menar att den diskussion som pågår just nu kring Elles beslut att dra tillbaka Busch inbjudan beror på att Kristdemokraterna valt att gå ut i media, och att tidningen därför valt att öppet och ärligt förklara bakgrunden till det hela.

– Elle-galan är festernas fest så det är inte konstigt att olika personer reagerar olika på beslutet och att en del vädrar sina åsikter för eller emot i sociala medier, skriver Cia Jansson även i mejlet till Dagens Media. 

Elles chefredaktör Cia Jansson. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Ebba Busch kommenterar portningen från Elle-galan

Till TV4 har nu Ebba Busch kommenterat händelsen.

– Det klart att det aldrig är roligt när människor agerar på det här sättet, men för mig är det viktiga att just kunna hylla svensk modeindustri, säger hon till TV4.

Mer om det har Nyheter24 rapporterat om här.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/