Läs Ebba Buschs svar på kritiken.
Läs Ebba Buschs svar på kritiken. - Foto: Simon Rehnström/SvD/TT, Jessica Gow/TT

Ebba Busch svarar på kritiken: "Handlar om att backa upp svensk polis"

Under lördagen gästade Ebba Busch Nyhetsmorgon, där hon gav svar på tal efter det kritiserade uttalandet.


Efter upploppen som konsekvens av Rasmus Paludans koranbränning runtom i landet ställde Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch en fråga som nu mottar stark kritik.

— Vi har alltså minst hundra skadade poliser, och den stora frågan som borde ställas är: Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare? säger Ebba Busch i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

— Vi hade personer som tog till sten i syfte att döda svensk polis, räddningstjänst och i vissa fall sjukvårdspersonal. De borde vara de som är skadade, inte svensk polis, fortsätter hon.

Hennes uttalande kritiserades starkt av både justitieministern Morgan Johansson (S) och polisen.

Ebba Busch bemöter kritiken

Under lördagsmorgonen svarade Ebba Busch på kritiken i TV4 Nyhetsmorgon, och inledde med att hennes uttalande vantolkades och att hon "ställt precis den fråga som jag ställt och inget annat":

– Nämligen vad var det som gjorde att man inte kunde hålla terrängen i till exempel Skäggetorp? Vad är det som händer i Sverige när svensk polis inte kan gå tillbaka in?

Hon fortsätter:

– Jag har inte önskat att se människor skadade, jag har önskat att svensk lag ska gälla i alla bostadsområden och det sker inte just nu.

"Hårresande uttalande från justitieministern"

Ebba Busch passar även på att besvara Morgan Johanssons kritik.

– Ett fullständigt hårresande uttalande från justitieministern. Mitt uttalande står jag för och det handlar om att backa upp svensk polis. Vem tror Morgan Johansson bestämmer nu i Skäggetorp, jag vet att det är våldsverkarna som tror att de bestämmer.

Hon menar att syftet är att rättsordningen ska återställas och att svensk polis är de som står för våldsmonopolet.

– Jag har lyft de här frågorna för att visa på skevheten i att det var polisen som tvingades på reträtt och inte våldsverkarna, avslutar Ebba Busch i Nyhetsmorgon.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.