P3 möter stor kritik efter uttalandet.
P3 möter stor kritik efter uttalandet. - Foto: Marko Saavala/TT, Jessica Gow/TT

Kritikstorm mot P3 – efter kända poddprofilens uppmaning till självmord

I ett avsnitt av "Morgonpasset i P3" gästar podcaststjärnan Julia Frändfors och svarar på relationsfrågor. Som svar på en fråga uppmanar hon lyssnaren att ta livet av sig – något som väckt stark kritik mot P3.


Varje morgon kan lyssnare höra välkända röster såsom Kodjo AkolorLinnea WikbladDavid DruidTorbjörn Averås Skorup och Sara Kinberg i "Morgonpasset i P3". Till programmet bjuder de in olika gäster som får tycka till om allt mellan himmel och jord.

Julia Frändfors uppmanar till självmord i "Morgonpasset i P3"

I ett nyligen släppt avsnitt har gänget bjudit in Julia Frändfors, känd från podcasten "Daddy Issues". Frändfors fick då, tillsammans med de andra, svara på relationsfrågor som skickats in av lyssnarna.

När Kodjo läste upp en av frågorna tog Frändfors till micken för att ge respons – ett svar som kom att väcka stor uppmärksamhet.

Frågan kom från en kille som medgav att han hellre levde ut sina fantasier genom porr än att ha sex med sin flickvän, och han undrade vad han skulle göra angående det.

– Eh, ta livet av dig, svarade då Frändfors och fortsatte:

– Du låter som en sjuk jävla incel, vem fan gör så?

Frändfors fortsatte sedan med att säga att det är fint att lyssnaren är ärlig, men att det verkar vara ett problem.

Olagligt att uppmana till självmord

En av de som var först med att uppmärksamma Julia Frändfors svar var Bloggbevakning, som på sin Instagram delar med sig av klippet och ifrågasätter det faktum att en gäst i P3 uppmanar till självmord, något som sedan 1 maj 2021 är olagligt.

På Riksdagens hemsida står det såhär:

"Brottet för uppmaning till självmord ska kunna leda till fängelse i högst två år. Oaktsam uppmaning till självmord ska kunna leda till böter eller fängelse i högst sex månader."

Under Bloggbevaknings inlägg kryllar det med kritik mot P3.

"'Ta livet av dig'... 'det här är inte normalt' Saker man INTE får säga, och absolut inte i radio. Galet!"

"Fyfan vad osmakligt..det är allvarliga saker även om det sägs i ett sammanhang..."

"Helt sjukt! P3 är riktat mot personer som är mellan 15 och 35 år gamla också, så det är ungdomar och unga vuxna som lyssnar och då kanske också tar till sig", lyder några av kommentarerna.

Andra ställer sig kritiska till sågningen av Frändfors uttalande, och menar att man inte bör lyssna på P3 om man "är känslig".

P3 svarar på kritiken efter Julia Frändfors uttalande

Nyheter24 kontaktade Sveriges Radio för att fråga hur de ställer sig till uttalandet och kritiken.

I en skriftlig kommentar skriver Jon Jordås, vikarierande redaktionschef för P3 Stockholm, att de har "förståelse för att uttalandet kan uppfattas som hårt och en skämtsam ton som inte landade riktigt bra."

"Samtalet i studion fortsätter dock sedan med att ge frågeställaren mer seriösa svar. Som alltid har vi diskuterat sändningen på redaktionen i efterhand och tar med oss lyssnarnas åsikter framöver."

Bloggbevaknings Camilla Gervide kommenterar Julia Frändfors uttalande

Camilla Gervide, som driver Bloggbevakning och som alltså var först med att uppmärksamma Julia Frändfors uttalande, skriver i en kommentar till Nyheter24 att hon kan tänka sig att det fanns en viss jargong under samtalet.

"Jag kan tänka mig att Julia höll en jargong som mer hör hemma i slutna sällskap, alltså bland vänner. En ren groda helt enkelt, vilket kan hända oss alla", skriver hon och fortsätter:

"Men – sitter man i statligt finansierad radio, i ett program med hundratusentals lyssnare, så måste man ha ett lite mer utvecklat filter än så, även när det kommer till humor eftersom det nu för tiden faktiskt är olagligt (och inte bara olämpligt) att uppmana en annan människa att ta sitt liv."

Nyheter24 har sökt Julia Frändfors för en kommentar.

/
P3
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!