Hanna Zetterberg spelade Ronja Rövardotter i filmen med samma namn.
Hanna Zetterberg spelade Ronja Rövardotter i filmen med samma namn. - Foto: Stefan Lindblom/TT och Skärmavbild/TV4/"Mauri – vad hände sen?"

Så lever "Ronja Rövardotter"-skådisen Hanna Zetterberg i dag

Hanna Zetterberg spelade Ronja Rövardotter i filmen med samma namn från 1984. Men vad hände sen och hur lever hon idag? Nyheter24 har svaren.


Det var år 1984 som "Ronja Rövardotter", baserad på Astrid Lindgrens berättelse med samma namn från 1981, hade premiär på svenska biografer.

I filmen, som kommit att bli en riktig klassiker, är det flera tunga namn som axlar några av de mest framträdande rollerna, däribland Börje Ahlstedt, Lena Nyman, Per Oscarsson och Allan Edwall

Astrid Lindgren och Tage Danielsson med skådespelarna Hanna Zetterberg som spelade Ronja Rövardotter och Dan Håfström som spelade Birk Borkason. Foto: TT

Huvudrollsinnehavaren, i karaktären som självaste Ronja Rövardotter, var Hanna Zetterberg. Men vad hände egentligen sen för skådespelerskan, som blev Ronja med hela svenska folket redan som elvaåring?

Dan Håfström spelade Birk i Ronja-filmen – så lever han idag

Hanna Zetterberg spelade Ronja Rövardotter

För Hanna Zetterberg blev kändisskapet och uppmärksamheten för mycket. 

– Efter premiären gjorde jag förstås massor med intervjuer och hej och hå, men sedan satte jag ett stopp. Jag tyckte det blev jobbigt. Rent praktiskt kunde jag inte åka kollektivtrafik i Stockholm där jag bodde, för alla kände igen mig, har hon berättat i TV4-programmet "Mauri – vad hände sen?". 

Så lever Pelle i Saltkråkan i dag – och så ser han ut nu

Hanna Zetterberg år 1986. Foto: Dan Hansson/TT

Så lever Hanna Zetterberg i dag

Och det blev ingen fortsatt skådespelarkarriär för Hanna Zetterberg. I stället blev hon politiskt aktiv och var, mellan 1994 och 1998, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. 

Hanna Zetterberg i riksdagen 1997. Foto: Tobias Röstlund/TT

Enligt Zetterbergs egna hemsida ägnade hon sig därefter åt forskningskommunikation, bland annat som  kommunikationsansvarig på Institutet för framtidsstudier och som informatör på Vetenskapsrådet. 

I dag kan den tidigare skådisen dessutom titulera sig författare. Hon har nämligen skrivit flera barnböcker: "Nejlika och lilla lilla syster", "Nejlika och gosankan" och "Nejlika har en potta".

Tjorven i dag – så lever skådespelaren Maria Johansson nu

Hanna Zetterberg i dag. Foto: Skärmavbild/TV4/"Mauri – vad hände sen?"

I "Mauri – vad hände sen?" konstaterar Zetterberg, som i dag är bosatt i Stockholm, att en utseendeförändring gör att hon inte längre blir igenkänd på daglig basis. 

– Fram till för bara något år sedan blev jag igenkänd varje dag, och sen blev jag gråhårig. Så skönt! För nu är jag liksom för gammal. Det är faktiskt en befrielse på många sätt, sa hon i programmet. 

Därför känner du igen Kerstin Linden i nya "Ronja Rövardotter" på Netflix

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!