Lördag 16 Okt
Stockholm

Petter: "Jag köpte ett hus utan att ha sett det"

1 av 2
2 av 2

"Nu har jag slutligen papper på att jag faktiskt är normalbegåvad. Vissa saker är jag bättre på än andra, vissa saker är jag sämre på."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rapparen Petter Askergren har alltid känt sig annorlunda - utan att riktigt veta varför. Men nu har han fått ett svar. Han har adhd.

Det var i februari i år som Petter fick sin diagnos och den nya singeln Krafter, som släpptes under onsdagen, handlar om hur det är att ha en funktionsnedsättning:

"Hur tacklar man det här när man får svart på vitt, jag är ett bokstavsbarn, de har aldrig sagt ett shit", rappar han i låten.

I det kommande numret av tidningen Café berättar Petter för journalisten Jan Gradvall hur diagnosen fått flera pusselbitar i hans liv att falla på plats.

– Som psykologen sa till mig nu efter det IQ-test som ingick i undersökningen: Nu har jag slutligen papper på att jag faktiskt är normalbegåvad. Vissa saker är jag bättre på än andra, vissa saker är jag sämre på, säger han till Café och fortsätter:

– Som inlärning och fokusering. Jag kan fortfarande inte ta muntliga instruktioner från någon annan. Det blir alltid fel. Jag missar alltid typ 20 procent av instruktionen. Jag kan bara inte ta in det, få ordning på det. Kan inte förklara varför, tillägger han för Café.

Petter förklarar att hans liv kretsar kring noggranna rutiner för att hans vardag ska fungera. En psykolog som han tidigare träffat berättade att han genom detta tagit tag i sin egen behandling. Om rutinerna uteblir mår rapparen mycket dåligt:

– Då mår jag jävligt dåligt. Jag måste organisera min dag på det sättet. Fem minuter till det, tio minuter till det. Jag har hela mina dagar planerade så, säger han i Café.

Men Petter ser inte sin funktionsnedsättning som något negativt. Tvärtom. Fast nu när han fått sin diagnos förstår 36-åringen varför han ibland är så impulsiv:

– En gång köpte jag ett hus på telefon utan att ha sett det, tillägger Petter för Café.

Petter - Krafter:

Kommentera
Kopiera länk
Dela