1 av 6
- Foto: Christine Olsson/Scanpix
2 av 6
- Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
3 av 6
- Foto: Dan Hansson/Svd/Scanpix
4 av 6
- Foto: Mikael Andersson/Scanpix
5 av 6
- Foto: Bertil Ericson/Scanpix
6 av 6

Idoldeltagare vi glömt - och inte saknar

Förra veckan listade Nyheter24 de Idol-deltagare som fått en strålande karriär efter sin medverkan i programmet. I dag är det dags för Idol-vinnarna som inte gjort mycket väsen av sig - trots att de vann programmet.


Idol

Idol är ett svenskt underhållningsprogram där deltagarna slåss om titeln att bli Sveriges nästa popstjärna.

Serien har sänts på TV4 i sju säsonger.

Programledare för programmet genom åren: David Hellenius, Peter Magnusson, Tobbe Blom, Johan Wiman, Sanna Bråding, Mogge Sseruwagi, Carolina Gynning, Carina Berg och Peter Jihde.

Den nya säsongen kommer att ledas av den tidigare Parlamentet-profilen, Pär Lernström, och hans sidekick - skådespelerskan Cecilia Forss, 26.

Att vinna Idol är drömmen för tusentals ungdomar. Folk köar i flera dygn bara för att få chansen till en audition. Men hur är det egentligen? Måste man vinna Idol för att man ska lyckas som artist? Nyheter24 listar några av vinnarna som vi inte har sett röken av sedan vinsten.

Daniel Lindström

Placering: Vinnare  

År: 2004

Daniel Lindström, norrlänningen som vann första svenska säsongen av Idol någonsin. Han jobbade på Posten innan han sökte till Idol. Det visade sig vara ett bra beslut att söka, för han vann hela tävlingen. Men hur gick det sedan?

Efter programmet släppte Daniel sin första singel - vinnarlåten Coming True. Den blev en av 2004 års största hits. Så långt gick det bra. Och det fortsatte att gå bra, en liten stund till.

2005 belönades han med priset "Bästa svenska artist" på Nordic Music Awards.

Men sedan? Ja, vi har inte hört ett knyst. Enligt uppgifter ska han ha släppt flera skivor. 2006 kom albumet Nån slags verklighet och 2009 kom skivan B-Day. Men sedan dess har ingen inte hört ett pip från den man. Kanske jobbar han på Posten igen?

Markus Fagervall

Placering: Vinnare

År: 2006

Rock-killen Markus vann Idol 2006. Efter det turnerade han ensam och släppte en skiva, som ingen lyssnade på. 2008 var han med i Stjärnor på is, som han också vann. Han har alltså vunnit två tävlingar - men varken blivit isprins eller någon särskilt stor artist för det.

Det gick rykten om att Markus var arbetslös under en tid, men därefter har det varit tyst. Det senaste väsen han gjorde av sig var i en show på Maximteatern tillsammans med Conny Bloom. Håll utkik på närmaste ishockeyrink för att se om han fortfarande glider runt, som om det vore 2008.

Erik Grönwall

Placering: Vinnare

År: 2009

Var börjar man? Erik skrek sig igenom hela säsongen av Idol. Varje låt tog han sig igenom skrikande. Halsen var illröd och man satt som på nålar varje gång och undrade hur mycket hans kropp egentligen skulle tåla. Trots sin "sångteknik" vann han hela tävlingen - och snodde Idol-titeln mitt framför näsan på Tove Styrke (som vi skrev om i förra veckans artikel). Sedan tog skrikandet - äntligen - slut.

Det senaste som hördes från Erik var att hans skiva är skriven av bland annat Europe-sångaren Joey Tempest, Idol-juryns Andreas Carlsson och Paul Stanley från det legendariska rockbandet Kiss (!). Tyvärr var det slöseri med talangfulla låtskrivare, för skivan: Somewhere Between A Rock And A Hard Place, som släpptes i juni 2010 har ingen skrikit sig hes om.

Hösten 2010 kom nyheten att Erik gick med i hårdrocksbandet H.E.A.T och spelade in en skiva. Sen blev det svart.

Jay Smith

Placering: Vinnare

År:  2010

Under sin medverkan i Idol lyckades Jay Smith med tre saker; åka fast för narkotikainnehav, fullkomligt slakta Madonnas version av Like A Prayer och för det tredje vara otrogen med Idol-kollegan Minnah Karlsson. Och ingen sa någonting. Ingen reagerade. Folk röstade som galningar på Jay. "Han sjunger så bra" kunde man läsa överallt. Han vann sedan hela tävlingen, för tydligen var det så himla spännande att se "Kurt Cobain" igen. Fast i en sämre version. Sedan dess har han blivit portad från diverse festivaler, med sitt band Von Benzo som anses vara drogliberala. Grattis till vinsten.

Det ska bli spännande att se hur det går för årets deltagare. Lycka till - oddsen ser ju fullkomligt lysande ut!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

Allman Brothers-grundare död

idag 18:28
Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

idag 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

idag 15:46
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

idag 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

idag 15:00
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.