Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen till bloggarna: "Tänk efter innan ni exponerar er"

- 09/08/2011, 08:28 -
Brevet som Blondinbella läste med avsky.
1 av 5

Brevet som Blondinbella läste med avsky.

FAKSIMIL

2 av 5

Christin Lenthamre/Nyheter24

3 av 5

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

4 av 5

Eero Hannukainen/ALL OVER PRESS

5 av 5

Charlotte Brunzell/ALL OVER PRESS

Förra veckan skakades några av Sveriges kändaste bloggerskor av ett hotbrev. Nu uppmanar polisens presstalesman att man bör tänka sig för innan man exponerar sig på internet.

Enligt Kjell Lindgren, presstalesman för polismyndigheten i Stockholms län, bör man tänka på hur man exponerar sig i sociala medier. Att inte fundera innan man publicerar en text kan ge allvarliga konsekvenser.

"Ta er en rejäl funderare"

Att exponera sig själv och sitt liv på nätet hör för många ungdomar till vardagen - men det kan innebära risker.

– Bloggarna skriver vad som helst, att de ska åka på semester och publicerar bilder på sig själva. Allt för allmänheten att beskåda.

- De borde ta sig en rejäl funderare innan de exponerar sig som de gör på Internet, säger han till Nyheter24.

Hur tycker du att man ska agera om man har fått ett hotbrev??

- Först och främst ska man anmäla händelsen. Sedan får man kanske tänka sig för och se vad man skriver om sig själv. Man ska vara normalt vaksam i sin omgivning och se om det kan finnas en anledning till hoten. Om man har uttryckt sig på ett särskilt sätt som kan vara grund för hoten.

Av det hotbrev som skickats ut till bloggerskorna finns delar publicerade, något som Kjell säger försvårar polisens arbete.

- Det är upp till åklagaren att ta beslutet om man ska väcka åtal eller inte, men genom att publicera saker på internet försvårar det utredningen när förhör ska hållas.

När Nöjesguidens chefredaktör Margret Atladottir, 26 , kom hem från sin semester fann hon också ett hotbrev på sin hallmatta. För Nyheter24 berättar hon om hur hon reagerade när hon öppnade hotbrevet, som var adresserat till henne.

- Det var skönt att det var någon som bara har kopierat ett brev och att det inte var en galen stalker som var ute just efter mig, säger hon.

Är hotbrev  något som man ska acceptera bara för att man är en offentlig person?

- Inte acceptera nej, de flesta som jag känner i min bransch har på ett eller annat sätt blivit hotade. Många tror att de går hand i hand med att vara en offentlig person. Och att man blir hotad för att man har har kontroversiella åsikter, men det handlar inte om det. Det handlar om en psykiskt sjuk person som skickar ut brev till personer som syns i media. 

"Många väljer nog att tona ner sig"

- Min instinktiva känsla när jag fick brevet var att jag kanske borde tona ner mig lite. Inte vara med i tv så ofta. Jag tror att många tänker så nu, det är tragiskt. Men jag är inte rädd, säger Margret.

Hon säger att det behövs någon som Blondinbella för att kunna påverka. En person som har ingång till massmedia, kan ge stort genomslag. Något hon menar att en vanlig person inte kan göra.