Peter Jihde leder Pengarna på bordet i höst.
1 av 3
Peter Jihde leder Pengarna på bordet i höst. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Peter Jihde.
2 av 3
Peter Jihde. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Idoljuryn år 2010 - det liv han lämnat bakom sig.
3 av 3
Idoljuryn år 2010 - det liv han lämnat bakom sig. - Foto: Veronica Kindblad / SvD / SCANPIX

Jihde: "Gör saker med folks huvuden"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson har träffat programledaresset och sportlegenden Peter Jidhe, som i höst är aktuell i TV4:s gameshow Pengarna på bordet.


Peter Jihde

Namn: Peter Jihde

Ålder: 41

Aktuell: Programledare i "Pengarna på bordet"

Bakgrund: Började som sportkommentator på Sveriges radio. Resan gick vidare via TV4, där han senare slutade 2001. Anledningen var ett påstått bråk med kollegan Robert Perlskog.

Jobbade senare på SVT fram till 2007. Började då som programledare på Idol där han slutade 2010.

När Peter Jihde lämnade jobbet på Idol i december gjorde han klart att det är ett avslutat kapitel för hans del. Och inte ens om han tittar på programmet vill han tala om.

– Jag har ju valt att lämna Idol så Idol sköter sig bra utan mig, säger han.

I stället är det nya storsatsningen Pengarna på bordet som tar upp Peters tid.

– Det fick tag i mig direkt, det här tävlingsmomentet och att det är så jävla mycket pengar på spel. Det gör saker med folks huvuden, och det tycker jag är intressant.

Är du nöjd med resultatet?

– Jag tittade på programmet i natt med min hustru. När det var klart tittade vi på varandra och sa: "Är det slut redan?". Då menar jag att det är ett rätt schysst program eftersom jag ändå vet utgången.

Pengarna på bordet går ut på att den tävlande startar med två miljoner kronor i kontanter, som bokstavligen ligger på bordet.

För att behålla hela summan måste deltagaren svara rätt på åtta flervalsfrågor och kan själva välja att sätta summan på ett av svaren eller sprida ut den över flera frågor.

– Det här är intressant studie i både ekonomi men framför allt psykologi.

Sparsam med extrajobb

Peter Jihde började sin karriär som sportkommentator på Sveriges radio och har under lång tid varit en av vårt lands mest kända sportprofiler. I dag är han allt mer förknippad med nöjes- och underhållningsvärlden - men det är ingenting som oroar 41-åringen.

– Sport finns naturligt hos mig. När jag läser tidningen börjar jag fortfarande med sportdelen, även om jag läser de andra delarna också beroende på vad jag jobbar med.

Ändå är det viktigt att vara selektiv i sitt urval, menar han.

– Jag har alltid varit ganska sparsam med extrajobb eftersom sporten är min hemmaplan, är det något jag ska göra ska jag verkligen brinna för det. Det gjorde jag för Idol och det gör jag för det här programmet.

Peter Jihde menar att sport är någonting som han informeras om naturligt. Han har inget behov av att söka information inför program, utan det är ett brinnande intresse som han gärna förvaltar vidare.

– Jag är alltid på sporten, det är min hemmaplan. Det blir en hel del sport i vår med handbolls-EM, hockeyslutspelet och sen har vi framför allt hockey-VM för första gången.

”Branschen är i 180”

Sedan avslutet på Idol har Peter Jihde haft en betydligt lugnare vinter och sommar en vanligt.

Hur kändes det?

– Det är svårt i början när man går från den här branschen där det är 180 och man har svårt att tänka efter. Hemmalivet är tvärtom, att du ska hitta saker att fylla din vardag med förutom att du ska ta hand om dina barn, säger Peter Jihde och fortsätter:

– Jag tror det är väldigt nyttigt i vår stressade tillvaro att bara landa och känna att "nej, idag är ett vitt ark, jag behöver inte göra någonting". Det är rätt skönt.

Fungerar det så då?

– Det är svårt eftersom vi är så uppdaterade med telefoner och datorer och så. Men jag behöver inte engagera mig i det, jag kan bara luta mig tillbaks och följa debatten. Jag tycker det är rätt viktigt att känna att man är kvar i sitt jobb, även om man inte måste engagera sig i det.

/
/
/
/
TV4
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Jihde får ny show