Torsdag 2 Dec
Stockholm

Djurrättsalliansen bjuder in bloggare till pälsfarm

1 av 2
2 av 2

Flera av sveriges största bloggerskor bär dagligen päls. Nu kan de få se hur processen i pälsindustrin går till. – Hade de följt med ut på en farm hade de förmodligen aldrig velat bära päls, säger Johan Carlsson på Djurrättsalliansen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Andra attacker

Liknande attackerr mot bloggare har tidigare inträffat, bland annat när Isabella Blondinbella Löwengrip fick ta emot en flådd mink på grund av sitt stöd för pälsindustrin.

När storbloggaren Paulina "Paow" Danielsson, 18, i helgen besökte Örebro fick hon röd färg kastad över sig med anledning av den päls hon bar vid tillfället.

Attacken mot Paulina Danielsson, utförd av en ensam person, verkade till synes inte röra bloggaren i ryggen.

"Haha, jag skrattar bara… Snart kommer en limmo och hämtar upp oss så drar vi till Karlskoga", skrev bloggaren strax efter attacken.

Tvärtom verkade den istället ha motsatt effekt. I kommentarsfältet kan man läsa Paulinas kaxiga svar till upprörda läsare som tycker att hon gör fel som bär päls.

"Nej, jag köper ett par nya pälsar i stället för min gamla, så nu blir det något fint nytt" och "hoppas du försöker dig på att göra något åt saken, du kan ju prova när jag har min nya päls om ett par dagar" löd Paulinas svar.

"Fungerar som provokation"

Djurättsalliansen menar man att pälsbärandet kan vara en provokativ ställning från bloggare.

– Tyvärr tycker vissa bloggare att det kan fungera som provokation, att de tycker att det är sensationsaktigt när det handlar om något som många är emot. Jag tror att fler bryr sig mer än vad de ger sken av och är mer upprörda över hur djuren har det, säger Johan Carlsson på Djurättsalliansen. Som även personligen erbjuder sig att visa upp pälsindustrins baksida för den bloggare som vill.

– Hade de följt med ut på en farm hade de förmodligen aldrig velat bära päls. Nu slipper det se det, de får bara den färdiga produkten, fortsätter han.

Han betonar även vikten av storbloggarnas genomslagskraft och att de är många som ser upp till de populära bloggarna.

– De spelar en viktig roll oavsett vad folk tycker. Modebloggare och unga kvinnor påverkar ganska mycket och vad de vill, vill även andra gärna också göra. Jag tycker det är tragiskt att de inte tar ansvar i de här frågorna. Vissa bloggare tar avstånd, vissa berättar glatt att de bär päls. I vissa fall verkar de inte så medvetna, medan vissa är det - men inte bryr sig ändå.

Guidad tur på farm för modebloggare

På Djurrättsalliansen har man diskuterat metoder för att minska stödet för pälsindustrin. Bland annat ska man ha föreslagit och diskutrerat att bjuda in Sveriges största modebloggerskor för att ge dem en guidar visning på de farmar där djuren lever. Problemet med det förslaget ska dock vara att det är svårt att visa upp farmarna utan ägarens tillstånd.

– Pälsfarmar bjuder in politiker, inspektioner, tidningar och alla möjliga människor, men då visar de upp en helt annan bild än den vi har sett. Trots det verkar Djurättsalinsen ändå inte ha skrotat idén helt, men den ligger just nu på is.

– De har ingen kontakt med djuret som dödas. De ser bara den färdiga produkten, vilket är ett stort probelm. De kan alltid skylla lidandet på någon annan, säger Johan om pälsbärare.

"Man löser ingenting"

Johan menar att metoden att kasta färg på pälsbärare inte är att föredra. Istället förespråkar han metoder som inte riktar sig mot en specifik person utan mot en företeelse.

– När man hamnar i konflikt löser man ingenting. Men det är bra att lyfta fram saker som andra blundar för, ibland behövs turbulens för att skapa diskussion. Men inte just på det här sättet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela