Söndag 2 Okt
Stockholm

Laleh - Divig, dryg eller bara blyg?

Laleh gör succé i Så mycket bättre.
Laleh gör succé i Så mycket bättre. Foto: Christine Olsson / SCANPIX

Det var Lalehs dag i gårdagens Så mycket bättre. Läs berättelsen om Laleh Pourkarim – från flykten från Iran via skådespelarkarriären och sötebrödsdagarna i Så mycket bättre.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Lalehs skivor

Laleh har släppt tre studioalbum. År 2005 kom hennes debut Laleh. Året därpå var det dags för uppföljaren Prinsessor. Hennes senaste album släpptes 2009 och hade titeln Me and Simon.

Laleh Pourkarim föddes den 10 juni 1982 i Bandar-e Anzali. När Laleh var ett år gammal flydde hennes föräldrar från Iran. Via Azberbajdzan och Minsk i dåvarande Sovjetunionen hamnade familjen på en flyktingförläggning i Tidaholm.

Då var Laleh åtta år och hade redan upplevt mer än de flesta andra i hennes ålder. Tidningen Corren berättar om Lalehs hårda uppväxt. Långa brödköer och om hennes bror som dog av ett hjärtfel.

"Vi ska ta dig till Los Angeles och göra dig till en stjärna"

Laleh och hennes familj hamnar sedan i Göteborgförorten Hammarkullen. Laleh, som vuxit upp med klassisk musik och balett, börjar plugga musik. Hon bildar ett band tillsammans med Jens Lekman och sjöng jazz på klubbar i Göteborg.

År 2000 gjorde Laleh skådespelardebut i Josef Fares film Jalla! Jalla! – men där andra skulle njutit av tiden i rampljuset gjorde Laleh tvärtom. Hon drog sig undan allt vad röda mattor, mingelfotografer och snittar heter och koncentrerade sig i stället helhjärtat på sin musik.

- Jag vet inte hur många gubbar jag har träffat som har sagt att "vi ska ta dig till Los Angeles och göra dig till en stjärna". Och jag säger bara nej. Man blir inte lycklig av sånt där, säger Laleh i en intervju med Sydsvenskan år 2005.

Självklart slet alla i Laleh. År 2005 var utan tvekan Lalehs år. Hennes första singel "Invisible (my song)" och låten "Live Tomorrow" blev superhits och Laleh plockade hem tre av fyra Grammisar. Laleh utkonkurrerade rutinerade och omåttligt populära artister som Lena PH, Amy Diamond, Robyn och Anna Ternheim.

"Intervjun var en katastrof"

Att Laleh är svårmodig och krånglig i interjvusammanhang råder det ingen tvekan om. År 2007 skulle journalisten och programledaren Stina Lundberg Dabrowski intervjua Laleh, som då var 24 år.

Laleh gav svåra svar och ibland började hon sjunga rätt ut i stället för att svara. Hon avslutade inte sina meningar och var undvikande. Teveinspelningen blev en veritabel katastrof – i alla fall enligt Stina Dabrowskis kollegor.

– Vi blev osams. När jag kom ut ifrån studion möttes jag av en grupp medarbetare som tyckte att intervjun var en katastrof. De tänkte bryta inspelningen, hade de gjort det skulle jag blivit fullständigt vansinnig, sade Stina till Aftonbladet angående bråket.

Vägrade kanindräkt – blev hela landets älskling

Att den folkskygga Laleh valde att ställa upp i årets Så mycket bättre kom säkert som en chock för många. Och i rutan är hon tillbakadragen, på gränsen till dryg. Kvällspressen satte genast tänderna i det faktum att hon vägrade klä sig i en kanindräkt till förmån för mobbade barn.

Men divig eller inte – Lalehs alla låtar gör succé på iTunes. Hennes version av Tomas Ledins "Just nu", Eva Dahlgrens "Ängeln i rummet" och Timbuktus "Alla vill till himmelen men ingen vill dö" topppar listorna.

Och trots att kändiseliten hånar Lalehs blygsamhet på Twitter så är en sak helt säker – Lalehs succé är ett faktum.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.