Hanna Aler Sjöqvist
Hanna Aler Sjöqvist - Foto: Nyheter24

Allsång även för hårdrockare och datanördar

ALLSÅNGSKRÖNIKA: Nyheter24:s Hanna Aler Sjöqvist tar pulsen på sommarens andra Allsång på Skansen.


Här kan du titta

I kväll, måndag, har Lotta på Liseberg premiär. Programmet börjar klockan 20.00 i TV4.

På tisdag har Allsång på Skansen premiär för säsongen. 20.00 i SVT1.

JUST NU (för tio år sedan): Mormor och morfar sitter bänkade framför den lilla tjockteven i sommarstugan. De har det klassiska allsångs-häftet redo mellan sig och nynnar redan på Lasses favoriter.

— Jag undrar vilka kändisar som ska gästa idag, säger mormor förväntansfullt.

— Ja du, svarar morfar fundersamt. Jag tror det är den där gruppen med tatuerade killar som growlade i Mello. Och så kommer ju Basshunter.

— Fett, mormor lyser upp och letar genast upp "Boten Anna" i Allsångs-häftet.

Knappast va?

Men tiderna är andra idag, nu är allsången för alla och innehåller lite av varje. Folk gillar det. Alla åldrar är representerade på Skansen och stämningen kunde inte vara bättre. SVT gör rätt i att hänga med. Även om twittrandet och webballsången inte når ut till alla så fångar man idag in fler målgrupper än förr.

Och så har vi ju Måns. Alla älskar Måns. Hur många mormödrar och farmödrar drömmer inte om att favoritbarnbarnet ska komma hem och presentera den lilla guldklimpen som sin nya fästman.

Under kvällens allsång är förutsättningarna de bästa. Solen går ner över Skansen och publiken sjunger redan innan allsången är i sändning.

Jag älskar det.

Ja, jag gör faktiskt det. Jag tycker det är kul att även de yngre och inte så allsångsmässiga artisterna ser det som en ära att få vara med i Allsång på Skansen. Dead By April-killarna såg lite småmysigt nervösa ut när de gick upp på scen, men de hade de inte behövt vara för "Mystery" gick hem till och med hos gubbligan som satt till vänster om mig. Till en början var det lite stelt men sedan gungade fötterna och det trummades ordentligt med fingrarna.

Ready for takeoff

Kvällens andra stora skräll var Basshunter.

— Den var svår tycker jag, säger en dam bakom mig till sin granne och syftar på partydängan Boten Anna. Men det bör tilläggas att hon glatt sjöng med ändå och det är det som är så himla härligt.

Och vem vet, mormor kanske till och med hade tyckt att han var riktigt tjusig, den där sångaren i Dead By April.

/
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

igår 23:21

Allman Brothers-grundare död

igår 18:28
Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

igår 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

igår 15:46
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

igår 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

igår 15:00
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.