Torsdag 22 Apr
Stockholm

Loreen – från Idolförlorare till superstjärna

Loreen i sin bästa Lady Gaga-utstyrsel på Ellegalan i januari 2012.
1 av 10
Loreen i sin bästa Lady Gaga-utstyrsel på Ellegalan i januari 2012. Foto:
Loreen på Sommarkrysset på Gröna Lund år 2011.
2 av 10
Loreen på Sommarkrysset på Gröna Lund år 2011. Foto:
Loreen uppträder med "My Heart is Refusing Me" vid melodifestivalens deltävling 2 i Scandinavium, Göteborg.
3 av 10
Loreen uppträder med "My Heart is Refusing Me" vid melodifestivalens deltävling 2 i Scandinavium, Göteborg. Foto:
Loreen och de andra deltagarna i andra deltävlingen av Melodifestivalen år 2011.
4 av 10
Loreen och de andra deltagarna i andra deltävlingen av Melodifestivalen år 2011. Foto:
Loreen och Martin "Miss Inga" Johansson på premiären av Oceans 12 år 2004. f
5 av 10
Loreen och Martin "Miss Inga" Johansson på premiären av Oceans 12 år 2004. f. Foto:
Loreen i Idol år 2004.
6 av 10
Loreen i Idol år 2004. Foto:
Loreen kom på fjärde plats i Idol.
7 av 10
Loreen kom på fjärde plats i Idol. Foto:
Loreens Euphoria har toppat listorna i flera länder.
8 av 10
Loreens Euphoria har toppat listorna i flera länder. Foto:
Loreen framför Euphoria på
Eurovision Song Contest 2012 i Baku.
9 av 10
Loreen framför Euphoria på Eurovision Song Contest 2012 i Baku. Foto:
Hemvändaren – Loreen inför sitt gig i Kungsträdgården.
10 av 10
Hemvändaren – Loreen inför sitt gig i Kungsträdgården. Foto:

Nyheter24:s Quetzala Blanco kartlägger Sveriges hetaste sångfågel Loreen – från den nervösa auditionen i Idol till det internationella genombrottet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mer om MTV World Stage

MTV World Stage är en gratiskonsert som turnerar världen runt och nu är det dags för Göteborg. Med sig har man världsartister som Nelly Furtado och B.o.B men också Sveriges nästa superstjärna Tove Styrke.

Då konserten är gratis förväntas 20 000 personer närvara.

I dag intar Loreen gratiskonserten MTV World Stage i Göteborg, tillsammans med flera andra stora världsartister. Men det har varit en lång väg till att få stå på scen med stora stjärnor som Nelly Furtado.

År 2004 stiger en 21-årig Loreen in till Idoljuryn för att under en audition framföra Alicia Keys "If I ain't got you". Skivbolagsmogulen Peter Swartling är övertygad. Hon ska vidare. Loreen hamnar på fjärde plats i Idol.

– Hade jag inte varit med där hade jag inte fattat vad jag behövde. Jag fick reda på vad jag stod för. Jag tackade nej till alla erbjudanden efteråt och tyckte inte det jag hörde lät bra. Jag hade tappat själen, säger Loreen i en intervju med tidningen Chic.

Efter sin medverkan i Idol släpper Loreen singeln "The Snake" tillsammans med Rob 'n' Raz. Sedan försvinner Loreen från radarn.

I sju år.

Loreen åker mellan New York och Florida, hon jobbar med teveproduktioner som "Värsta Pojkvänsakademin" på TV3 och "Frufritt" på SVT, och sparar ihop så mycket pengar hon bara kan – allt för att finansiera sin egen musik och kunna göra det hon vill musikaliskt – vid ett tillfälle hyr hon in en enorm stråkkvartett. Målet var alltid att lägga så mycket tid som möjligt i studion.

När hon återvänder till Sverige deltar hon i Melodifestivalen år 2011 med låten "My heart is refusing me". Låten räcker inte ända till final.

Men Loreen ger inte upp utan hämtar in ny energi – från ett meditationsretreat.

– Människor är olika saker. Mörker och ljus. Du ser mig i Melodifestivalen, men precis innan jag var där var jag på meditationsretreat i tio dagar i total tystnad. Just me and the silence, förstår du? Tredje dagen är värst! Tystnaden… folk pallar inte den. Det är då det avgörs om du kontrollerar din hjärna eller din hjärna kontrollerar dig, säger Loreen till tidningen Café.

 

"Jag hamnade i mycket trubbel"

 

Den 26 maj 2012, efter att ha kammat hem hela Melodifestivalen med "Euphoria", så står Loreen på scen i Baku. Hon trodde först  att det låg i Karibien, men det spelar ingen roll.

Hela Europa – förutom Italien – vill ha Loreen och röstar fram henne som solklar vinnare i Eurovision Song Contest.

– Jag älskar dig. Det här betyder lika mycket för henne som för mig, vi har delat den här upplevelsen tillsammans, säger Loreen till sin mamma efter vinsten, skriver Vlt.se.

Loreen har sin mamma att tacka för mycket. När Loreen var 13 år lämnade hennes pappa Sverige. "Det var för kallt för honom här", förklarar Loreen i en intervju med Café, och hon är inte särskilt förtjust i att prata om honom.

Loreen fick växa upp snabbt och ta mycket ansvar över sina fem småsyskon. När Loreen föddes var hennes mamma bara 16 år gammal och hade varit i Sverige knappt ett år.

– När jag kom till skolan hade jag inget gemensamt med ungarna i min ålder. De var så sjukt omogna, tyckte jag. Så jag gled runt i min egen bubbla. Låste in mig i mörkret i badrummet för att det var vacker akustik där. Skolkade och tog mig in i kyrkor bara för att höra hur det lät när man sjöng. Jag hamnade i mycket trubbel, förklarar Loreen i en intervju med tidningen Café och deras reporter Fredrik Backman.

 

Retades i skolan

 

Loreen växte upp i Åkersberga i Västerås och i flera intervjuer refererar hon till sig själv som en "kuf". I skolan blev hon retad för att hon var den "enda mörka tjejen".

Efter hennes – och Sveriges – vinst i Eurovision, skrev Sverigedemokraten Björn Söder inlägg på Twitter och Facebook där han ifrågasatte Loreens svenskhet. Bland annat skrev han "Heder åt de länder som värnar om sina egna språk!”.

En eldig debatt uppstod och Loreen är tydlig i sina åsikter.

– Jag är inte för att bevara kulturen. Ta den och gör vad fan du vill med den, säger Loreen i en intervju med tidningen Novell.

Hon fortsätter:

– Du kan inte längre bråka om att du är fucking vit och jag är fucking svart. Andra generationens invandrare kan inte säga ”den här kulturen tillhör mig”. Egentligen så har varje individ tillgång till vilken jävla kultur han eller hon vill. Du kan identifiera dig med indianer om du vill. Säger du att du är en fucking indian så go girl, go go, you're indian!, säger hon till tidningen Novell (via dn.se).

 

"Om det är en kvinna eller en man spelar ingen roll"

 

Om sitt privatliv är Loreen mycket förtegen, men i en intervju med tidningen QX öppnade den annars hemlighetsfulla Loreen upp sig.

– Jag säger så här: Love is where you find it. Det är inte könet du förälskar dig i, det är själen. Om det är en kvinna eller en man spelar ingen roll. Min sexuella läggning… det skulle vara fel att säga att jag bara gillar killar. Jag är öppen. Jag vill hitta kärlek och om det är med en kvinna och jag känner att det är rätt, så är det rätt. Då är det inga tvivel från min sida. No questions asked. Bort med alla rules och regulations, berättar hon i Qx.

Kommentera
Kopiera länk
Dela